FunX

Hashtags en tekeningen #CharlieHebdo

  1. Newschevron right
  2. Hashtags en tekeningen #CharlieHebdo

Amper 24 uur na de aanslag in Parijs, staan (sociale) media in brand. Iedereen dropt statements (of tekeningen), er worden spontane demonstraties georganiseerd en -natuurlijk- worden verschillende Twitter-hashtags trending.

#JeSuisCharlie
De hashtag werd binnen een paar uur na de aanslag trending. Met de tekst, ‘ik ben Charlie’, dragen Twitteraars hun solidariteit met de slachtoffers en de nabestaanden van de aanslag uit. Ook geven ze aan te staan voor de vrijheid van meningsuiting.

#JeSuisAhmed
Toen bekend werd dat de doodgeschoten politieagent de 42-jarige vader en echtgenoot Ahmed was, werd de hashtag #JeSuisAhmed geboren. Dyab Abou Jahjah verklaarde treffend waarom hij de hashtag ook gebruikte:


#KillAllMuslims
En dit is ook de realiteit. Wereldwijd is deze hashtag trending. Deels omdat veel mensen die het oneens zijn met de hashtag, deze constant gebruiken om hun afschuw bij uit te spreken, maar natuurlijk ook deels omdat veel mensen achter de inhoud van de hashtag staan.

#NietMijnIslam
Ook moslims roeren zich op social media. Waar sommigen weigeren afstand te nemen van wat er in Parijs gebeurd is, roepen anderen juist op om dit wél te doen. Met de Facebookpagina Nietmijnislam proberen ze nogmaals duidelijk te maken dat terroristen niet de Islam vertegenwoordigen en dat de meerderheid van de moslimgemeenschap fel tegen terreurdaden is.

Naast een heleboel mogelijk kwetsende tekeningen, kwamen er op social media en in verschillende kranten ook hele treffende cartoons voorbij. We hebben, om in stijl af te sluiten, een verzameling voor je gemaakt:


Ster advertentie
Ster advertentie