FunX

#Telmee: mediaminister wil beter kijk- en luisteronderzoek

  1. Newschevron right
  2. #Telmee: mediaminister wil beter kijk- en luisteronderzoek
Het kijk- en luisteronderzoek in Nederland moet beter, maar ik kan daar zelf niets aan doen'. Dat zegt mediaminister Marja van Bijsterveldt in een brief aan FunX. De minister wil net als haar voorgangers een representatieve publieke omroep. Om die reden zijn er afspraken met de Publieke Omroep gemaakt over de doelstellingen van het media-aanbod en het publieksbereik van de programma’s. Daarbij hoort een adequate vertegenwoordiging van verschillende doelgroepen in het reguliere kijk- en luisteronderzoek, aldus de minister.

Zoals bekend maakt FunX zich al langer hard voor toegang van jongeren in de mediaonderzoeken in Nederland. Zo is tot op de dag van vandaag de luisteraar van FunX niet zichtbaar in het luisteronderzoek (CLO). Onlangs werd duidelijk dat de overige radiozenders in Nederland dat ook jaren bewust in stand hebben gehouden.

Van Bijsterveldt stelt, na Kamervragen en klachten van FunX, dat de mediaonderzoeken inderdaad niet voldoende representatief zijn en dat dit in 2012 toch echt opgelost moet worden bij de vormgeving van het nieuwe kijk- en luisteronderzoek. Een opluchting, want de afgelopen jaren konden mediabureaus, collega-omroepen maar ook bijvoorbeeld de PVV in de Tweede Kamer gewoon roepen dat FunX er niet toe doet; er luisterde immers toch niemand naar.

Daarmee is het nog niet opgelost, want de minister stelt ook dat de huidige deelnemers aan het kijk- en luisteronderzoek zelf bepalen hoe het onderzoek wordt uitgevoerd. Het is dan ook de vraag of het zelfreinigend vermogen van de mediabranche dit keer wel voldoende is. Ik hoop dan ook dat de Tweede Kamer de mediaminister in januari 2012 voor de zekerheid maar eens gaat vragen hoe het met de representativiteit van het kijk- en luisteronderzoek staat.

Kortom beste FunX-luisteraar: je telt nog steeds niet mee op radio en televisie, maar wellicht dat het in 2012 door de mediabranche wordt opgelost nu de minister moet toegeven dat het zo niet hoort. Of in haar woorden: “Ik deel uw mening, dat het goed zou zijn geweest dat deze verbeteringen sneller tot stand waren gebracht”.

Publieke Omroep, (vanaf 2012 wellicht wel) van iedereen voor iedereen!
Ster advertentie
Ster advertentie