FunX

Micky en Linky creëerden platform voor anoniem solliciteren: "We willen eerlijke kansen creëren"

foto: Machtelt Mostert
  1. Newschevron right
  2. Micky en Linky creëerden platform voor anoniem solliciteren: "We willen eerlijke kansen creëren"

Zussen Micky en Linky Chen doen er alles aan om discriminatie op de arbeidsmarkt te bestrijden. Om deze reden hebben zij een platform ontwikkelt waarbij je anoniem kunt solliciteren. In eerste instantie was de site er om studenten te helpen bij het vinden van relevante bijbaantjes. Zodat je tijdens je studie al aan je cv kan werken en ervaring op kunt doen in de praktijk. Maar ze merkten dat de ene student veel vaker werd uitgenodigd voor een gesprek dan een ander.

Anoniem solliciteren

Linky en Micky hebben veel onderzoek gedaan binnen hun bedrijf en zagen dat westerse studenten twaalf keer zo vaak werden uitgenodigd dan niet-westerse studenten. "Studenten die geen westerse achternaam hadden, werden aanzienlijk minder vaak uitgenodigd voor een gesprek naar aanleiding van hun sollicitatie met volledige naam en foto", zegt Micky. "We zagen ook af en toe dat de mensen die uitgenodigd werden niet per se de beste aansluiting hadden bij een specifieke job", aldus Linky. "Waarom moet een werkgever op iemands cv al zien hoe de persoon eruitziet, hoe die heet en welk geslacht diegene heeft? In het eerste selectieproces is dat helemaal niet belangrijk, want je wil iemand vinden die vaardig genoeg is om het werk uit te voeren."

Hier wilden de zussen verandering in brengen, door gelijke kansen te creëren voor iedereen die solliciteert. Daarom kun je sinds kort anoniem solliciteren voor een (bij)baan via Minite Works. De profielen zijn nu afgeschermd, zodat je alleen de vaardigheden en ervaringen kunt zien van de persoon. Elke student of recentelijk afgestudeerde kan gebruik maken van de functie, waardoor iedereen een gelijke kans heeft op een baan. "We zien dat er veel meer diverse mensen worden aangenomen dan een jaar geleden", zegt Linky.

foto: Minite Works

Samenwerkingen

De eigenaren van Minite Works gaan dagelijks in gesprek met de studenten om het te hebben over hun sollicitatieproces. Uit de gesprekken blijkt dat de nieuwe tool zijn vruchten afwerpt. “Een van de studenten die al een jaar actief is op ons platform werd drie keer vaker uitgenodigd voor een gesprek, nadat diegene anoniem solliciteerde”, stelt Micky.

Naast studenten is de tool ook populair onder bedrijven. "De anonieme sollicitaties waren eerst even onwennig voor een aantal bedrijven. Nu worden wij juist gevraagd om samen te werken, omdat bedrijven personeel willen werven zonder vooroordelen", aldus Linky.

Minite Works

Micky en Linky zijn drie jaar geleden gestart met het Minite Works, omdat ze zelf merkten dat ze als studenten niet klaargestoomd waren voor de praktijk. "Gedurende onze studententijd hebben we eigenlijk alleen maar in de horeca gewerkt. We studeerden toen informatica en bedrijfskunde, dus dat sloot niet echt goed op elkaar aan", zegt Micky. "Je zit nog in die studentenbubbel en weet misschien nog niet eens wat je precies wil gaan doen na je studie. Wij willen daarom de volgende generatie studenten helpen bij het vinden van relevante bijbaantjes", vertelt Linky. Via Minite Works kun je ook een stage zoeken en een dag meelopen bij een bedrijf dat je interessant lijkt. Op deze manier krijg je een realistisch beeld van de praktijk en doe je ervaring op die past bij je studiekeuze.

Ster advertentie
Ster advertentie