Naar homepage
FunX

Hoe houd je je vajayjay schoon?

  1. Newschevron right
  2. Hoe houd je je vajayjay schoon?

Er zijn reclames die beweren dat vrouwen hun vagina met zeep moeten wassen. Voor mannen zijn er daarentegen weinig producten voor de intieme hygiëne. Een column hierover ging viral. Om alle fabels de wereld uit te helpen belden Morad & Shay met gynaecoloog Dr. Bertho.

zelfreinigend mechanisme

Volgens de gynaecoloog is in bijna alle gevallen water goed genoeg om de vagina schoon te houden.

"De vagina heeft van nature een soort zelfreinigend mechanisme in zich om alle bacteriën en schimmels, die daar van nature leven, in evenwicht te houden."

Het gebruiken van allerlei middeltjes is dus eigenlijk niet nodig. Als er een bepaalde bacterie via bijvoorbeeld sperma de vagina in komt, dan kan het lichaam deze bacterie gewoon zelf opruimen. Een zeepproduct kan ervoor zorgen dat het hele evenwicht ontregeld raakt, waardoor je juist extra klachten kunt krijgen.

huisarts

Maar wanneer moet je dan wel een middeltje gebruiken? Volgens dr. Bertho kun je in alle gevallen het beste eerst even langs de huisarts gaan.

"Als je last hebt van veel afscheiding, of afscheiding die vies ruikt, zou ik dat altijd eerst even laten controleren. Desnoods een kweek laten nemen bij een huisarts of gynaecoloog, voordat je zelf gaat aanmodderen."

Mannen

Nu zijn er wel allerlei producten voor de vrouw, maar je ziet nooit een middeltje om de penis schoon te houden. Dr. Bertho zegt dat dat komt omdat de penis in principe helemaal buiten het lichaam hangt en dus van nature ook al veel schoner wordt. Ook kun je vaak eerder zien of er iets aan de hand is.

Ster advertentie
Ster advertentie