FunX

Jonge werknemers meer last van stress

  1. Newschevron right
  2. Jonge werknemers meer last van stress
Steeds meer jonge werknemers tussen de 18 en 24 jaar melden zich ziek door stress op het werk. Hiermee lijkt een nieuwe trend tot stand te komen. Het lijkt in eerste instantie vreemd omdat jonge mensen vitaler zijn. Toch melden ze zich vaker ziek dan de oudere werknemers.

Dit komt volgens psycholoog voor werk en welzijn Saskia de Bel door een aantal factoren. Door de crisis staan de jonge werknemers onder een grotere druk. Ze moeten zich nog bewijzen en de druk wordt opgevoerd vanuit de organisatie. Volgens de Bel is de nieuwe generatie jongeren bijzonder omdat ze veel bewuster zijn van tekenen van stress. Ze weten wat ze wel en niet leuk vinden en stoppen zodra ze een bepaalde grens bereiken.

Klachten
Negatieve stress kan voor verschillende klachten zorgen. Dit kan uiteenlopen van slecht slapen tot een waslijst aan lichamelijke klachten. Het is volgens Saskia belangrijk om te leren omgaan met stress: "Het begint met een goede match van jouw persoonlijke eigenschappen, je interesses, je capaciteiten en de baan. Dus de goede match voor jou en de baan is nog altijd de belangrijkste voorspeller voor succes en de belangrijkste stress reductie."

Conflict
Steeds meer werknemers schakelen rechtsbijstand in bij conflicten met hun werkgever. Dit komt met name door de financiële crisis sinds 2008. Hierdoor worden mensen ontslagen of verplaatst naar een andere afdeling. Werknemers krijgen ook meer taken omdat er minder mensen zijn.

Samenwerken
Volgens de Bel moeten we goed samenwerken om de stress te verlagen: "Wat we helemaal vergeten is dat samenwerken en elkaar steunen stress enorm verlaagt." Als mensen elkaar aanvullen en het gevoel hebben elkaars steun te hebben, dan is er minder stress en loopt alles een stuk beter.

{source}
<iframe width="100%" height="166" scrolling="no" frameborder="no" src="http://w.soundcloud.com/player/?url=http%3A%2F%2Fapi.soundcloud.com%2Ftracks%2F66471870&show_artwork=true"></iframe>
{/source}
Ster advertentie
Ster advertentie