FunX

Harald Swinkels (NLEnergie) knokt graag tegen de gevestigde orde

  1. Newschevron right
  2. Harald Swinkels (NLEnergie) knokt graag tegen de gevestigde orde
Harald Swinkels (36) had een dubbel gevoel toen hij als medeoprichter van de Nederlandse Energie Maatschappij voor het eerst in de Quote Selfmade stond. Hij vond het geen fijn idee dat nu bekend was hoeveel hij waard was, maar voor iemand die vijf jaar daarvoor nog failliet was gegaan met een ander bedrijf, was het best een prestatie. In Hi5 was hij op zondag 20 november op zoek naar een Medewerker Verkoop voor zijn bedrijf. Ook vertelde Harald toen waarom hij besloot in de energie te gaan.

Uitgever
Harald begon na het vwo aan een studie Econometrie, maar maakte die niet af omdat de inhoud ervan tegenviel. De opleiding Financiële Economie bleek interessanter, maar hoewel hij ermee begon in 1993, rondde hij hem pas af in 2004. Dat heeft alles te maken met de bedrijven die hij tussendoor begon. Samen met Pieter Schoen (de medeoprichter van de Nederlandse Energie Maatschappij) gaf hij een boek uit waarin bekende Nederlanders vertelden over hun carrière.

Groei
In 1999 begon de ondernemer CareerFever, een bedrijf gespecialiseerd in arbeidsmarktcommunicatie. Het was in eerste instantie succesvol, maar ging na twee jaar toch failliet. Via zijn derde bedrijf, een soort nieuwe versie van CareerFever, kwam hij in aanraking met energiebedrijven. Zijn compagnon Pieter stelde voor zelf een energiemaatschappij op te zetten en in 2005 begonnen ze daarmee. Aan het eind van 2007 waren ze gegroeid van 20.000 naar 140.000 klanten.

Solliciteren
Inmiddels zijn dat er 600.000 en heeft het Harald geen windeieren gelegd. Hij staat genoteerd in de Quote Selfmade, de lijst van Nederlands jongste miljonairs die op eigen kracht vermogend zijn geworden. Op zondag 20 november vertelde hij in Hi5 over zijn carrière en hoorde je wie de slogan ‘Ik zeg doen.’ heeft bedacht. Harald nam ook een vacature mee van de Nederlandse Energie Maatschappij waarop kon worden. Hieronder hoor je hoe luisteraar Elizia het ervan af bracht tijdens het on air sollicitatiegesprek:

{wmaremote}http://cgi.omroep.nl/cgi-bin/streams?/funx/on_demand/alle_edities/hi5/hi5_201111201700.wma{/wmaremote}




Ster advertentie
Ster advertentie