FunX

Blauwogigen vernederd bij racisme experiment

  1. Newschevron right
  2. Blauwogigen vernederd bij racisme experiment
Aankomende donderdag kan je zien hoe mensen met blauwe ogen worden gediscrimineerd in Het Grote Racisme Experiment. In dit programma op BNN wordt een sociaal experiment gehouden met dertig jongeren die hier niet van op de hoogte zijn. Mensen met blauwe ogen worden slecht behandeld terwijl de omstandigheden bij de personen met bruine ogen goed zijn en ze bovendien meer macht hebben. Vanochtend schoven twee deelnemers, Bente van Unen en Julia Jorritsma, aan in Start.

Racisme
Ondanks dat Julia afkomstig is uit Moldavië, is ze zelf niet eerder gediscrimineerd. Daarentegen maakt de Zuid-Afrikaanse Bente dit wel geregeld mee. "Hoe vaker ik richting het noorden ging, hoe meer discriminatie ik tegenkwam. Ik moet wel zeggen als ik naar Amsterdam, Rotterdam of Den Haag ga, dan is het helemaal niet zo, dan voel ik me juist meer thuis. Maar ik maak het sowieso nog steeds maandelijks mee," vertelde Bente.

Vergelijking
Bij Het Grote Racisme Experiment kreeg Bente als bruinogige in tegenstelling tot de blauwogige Julia de kans om plaats te nemen aan de andere kant waar er niet gediscrimineerd wordt. Ze werd goed behandeld en kreeg goed te eten en drinken. Ze vindt het experiment desondanks niet vergelijkbaar met echte discriminatie. "Nee absoluut niet, wat Seyda (Buurman-Kutsal) net ook zei, het was één dag. Ik bedoel, ik ben 22 jaar. Dat kan je niet met elkaar vergelijken," aldus Bente.

{source}
<iframe width="100%" height="166" scrolling="no" frameborder="no" src="https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/118654444%3Fsecret_token%3Ds-9NgVv"></iframe>
{/source}
Ster advertentie
Ster advertentie