FunX

Wat als we geen koningshuis meer zouden hebben?

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Wat als we geen koningshuis meer zouden hebben?

Je hebt vast wel meegekregen dat de Britse prins Harry en zijn vrouw Meghan challas hebben gezegd tegen de koninklijke familie. Dat gebeurt allemaal in het buitenland, maar wat nou als onze eigen Willem-Alexander en Máxima ervandoor zouden gaan? Natuurlijk is hun functie anders dan die van Harry en Meghan, maar Giorgio en Vanessa waren toch benieuwd wat het voor ons land zou betekenen. Koningshuisverslaggever Rick Evers gaf in Turn Up! het antwoord.

Wat hebben we aan het koningshuis?

Er zijn niet veel landen met een koningshuis, oftewel een monarchie. "Eigenlijk zijn we daarin best wel ouderwets", vertelt Rick. De meeste landen zijn de afgelopen eeuwen namelijk naar een republiek overgestapt. Onze monarchie is wel modern: er is geen alleenheerschappij, maar een democratisch systeem. Wel hebben we dus een koningshuis en vaak komt daarop het commentaar dat al die 'poespas' een hoop geld kost. Maar, vertelt Rick, het levert ons land ook veel op.

Visitekaartje

Tijdens de staatsbezoeken die de koning en koningin aan andere landen doen, worden namelijk veel goede deals gesloten. Bedrijven op het gebied van technologie, water of andere sectoren waar Nederland sterk in is, reizen namelijk met het koningspaar mee. "Als je als bedrijf achter de koning aan mag lopen, is het veel makkelijker om in contact te komen met lokale bedrijven. Ze mogen de koning gewoon 'gebruiken' om daar zelf beter van te worden." Je kunt Willem-Lex dan dus eigenlijk zien als een handig visitekaartje bij het fixen van internationale businessdeals.

En wat als ze ermee kappen?

En wat nou als Willem en Max voor een carrièreswitch gaan en we geen koning of koningin zouden hebben? Dan zou er een president zijn die de staatsbezoeken gaat doen, net zoals bijvoorbeeld Trump in de Verenigde Staten. "Daar zit een heel ander gevoel bij", zegt Rick. Er komt politiek bij kijken en dus zullen er tegenstanders zijn. En dat kan flink in het nadeel van het land werken. Een koningspaar is wat dat betreft toch onafhankelijker. "Ik denk dus dat het echt wel een voordeel is dat we een koningshuis hebben. Het helpt heel veel mensen en is voor veel mensen toch een soort van steun."

Ster advertentie
Ster advertentie