FunX

"Optieften met die hoofddoek!"

  1. Newschevron right
  2. "Optieften met die hoofddoek!"

Er zijn mensen die nog steeds schrikken van zo'n titel. "Optieften met die hoofddoek!" Het werd deze week gezegd tegen de moeder van één van mijn beste vrienden. Zomaar.


Nederland is het zat!
Ze heeft nog geluk gehad. Deze dagen kan je ook zomaar een klap krijgen omdat je een hoofddoek draagt. Jouw stoffen stukje vrijheid (want 99 van de 100 keer is het geen onderdrukking) kan zomaar van je hoofd worden afgerukt of je wordt erom 'gedoopt' met een blikje bier. En waarom? Nou, Nederland is het zat!

Moslimpje-pesten
Gevoed door angst (terrorisme), aangejaagd door rechtse politici (die misschien wel high fives uitdelen als er weer eens een terrorist opstaat: stemmen!) en in stand gehouden door domheid (media die bangmakerij aanwakkeren en daar maar al te graag 'deskundigen' bij laten assisteren). De Islam is gevaarlijk en moslims zijn de vijand. Maar mannen met baarden zijn eng; vrouwen met hoofddoek zijn makkelijke slachtoffers.

Op prime time zie je geen praatprogramma's met moslima's die naar hun angst en ervaringen op straat gevraagd worden. Ge-wel-dig leuke 'grappenmakers' doen liever wedstrijdjes 'Wie durft het verst te gaan met moslimpje-pesten?!'. De meeste deskundigen hebben het te druk met 'duiden', naar aanleiding van hun kennis uit boeken en van achter bureaus. Of kortstondige, niet representatieve schijtonderzoekjes van een decennium geleden.Klik op het plaatje voor Erik van Muiswinkel (ook bekend als de Hoofdpiet), hij durft echt ver!


Domheid

Uit angst lijkt het NOS-journaal qua Islam-gehalte meer op een nieuwsbulletin van Al Jazeera (moslims doen het goed als dader), uit een soort laffe wraak maken we de totale moslimgemeenschap belachelijk (moslims doen het ook zo leuk als slachtoffer). We pompen haat de maatschappij in en verdedigen de enige religie die het waard is om voor te sterven: het Vrijheid van Meningsdom. Met de nadruk op dom.

Goed dat we overal soldaten neer pleuren en dat onze veiligheidsdiensten overuren draaien: we lopen gevaar. Ook ik hecht waarde aan waarden als vrijheid, behalve als die vrijheid niet zo absoluut en algemeen geldt als wij hier, in het beschaafde/ontwikkelde/verlichte/moderne/(superieure) Westen willen geloven. Vrijheid kan niet bestaan zonder gelijkheid. En broederschap. Maar haast niemand die zichzelf opeens Charlie noemt deze dagen en de hele dag z'n bek vol heeft over vrijheid, staat daar bij stil.

Moslims: net mensen, echt
Ik hoef geen moslima's op prime time die praten over hun angsten en ervaringen, moslims zijn mensen. Geen slachtoffers. Maar ook zeker niet per definitie daders. Dat vergeten, kan gebeuren. Maar de laatste tijd lijkt het erop alsof we het gewoon niet weten. En nooit geweten hebben. Waar de grootst mogelijke drama's een leerpunt zouden kunnen zijn, een kans om onze samen-leving te evalueren en een open debat aan te gaan, grijpen wij wat al aangrijpend is gewoon liever aan om de kloven nog groter te maken. Tot we er vanzelf in vallen, met z'n allen.

De moslimgemeenschap is géén homogene groep. En wil je ze toch zo blijven framen, neem dan even mee dat het merendeel werkt, studeert, onderneemt of anderszins 'gewoon meedoet'. En excelleert. Ze participeren prima, mét behoud van eigen normen en waarden. Neem even mee dat 'ze' bijna dagelijks te maken krijgen met de meest debiele vragen, met vooroordelen. En 'naoordelen': discriminatie en buitensluiting. Je moet van goeie huize komen, wil je je staande houden in deze samenleving. Echt.Ronselen bestaat al héél lang
Het is daarom geen wonder dat wie met behalve deze achterstand óók nog eens wordt geboren in een gebroken zin of in een probleemwijk, meer kans loopt om het verkeerde pad op te gaan. Het is geen wonder dat ronselaars makkelijk scoren onder wie jong in de verleiding komt om het criminele pad te bewandelen.

Onder wie al jong (van de wieg tot aan de arbeidsmarkt) wordt geconfronteerd met het feit dat hij/zij een tweederangsburger is en wie altijd maar machteloos toe moet zien hoe wereldmachten toestaan hoe de Palestijnen worden onderdrukt, hoe Syrische kinderen worden afgeslacht en hoe er onder het mom van 'The War on Terror' tekeer wordt gegaan in Irak, Afghanistan en in Guantanamo Bay.

Niets maakt dat je terrorisme goed kunt keuren maar dit soort zaken maakt wel dat je terroristen kunt begrijpen. Ronselaars doen het goed onder dit soort jongeren, ze zijn vatbaar. Zoals het Amerikaanse leger het kanonnenvlees voor overzeese oorlogen in arme wijken ging werven, omdat wie weinig te verliezen heeft, vatbaar was. En is. En blijft.

Vatbaar voor een heldenrol, vatbaar voor de laatste mogelijkheid tot het geven van een stukje betekenis aan een bestaan dat verder verloren is (DIE overtuiging moet worden aangepakt). De Islam speelt zéker een rol in dit soort terrorisme, omdat een agressieve interpretatie wordt geboden als uitweg. Dat ontkennen is dom. Maar dit maakt de Islam in deze vorm van terrorisme een ingang, een dekmantel. Géén oorzaak. Er is véél meer aan de hand, waar véél minder aandacht voor is. En dat vind ik gevaarlijk.Domme 'oplossingen'
Dit maakt het strafbaar stellen van het toejuichen van terrorisme zo'n domme 'oplossing'. Dit maakt "Rot toch op!" zo'n domme uitspraak (dat die uitspraak zo populair is, geeft te denken). Dit maakt het anderen verplichten tot afstand nemen, zo'n domme wens/eis. We moeten alle factoren in ogenschouw nemen: van religie tot cultuur, van media tot politiek, tot onze eigen Westerse arrogantie/hypocrisie/domheid, tot de gelijkheid in vrijheid. Want onze prachtige normen en waarden, ook voor mij het verdedigen waard, gelden niet zo algemeen en absoluut als we misschien willen geloven. En ze worden valselijk als tegenovergesteld aan religie en cultuur gepresenteerd.

Als het Westen de norm is, hoort die voor iedereen te gelden. Bij macht hoort immers verantwoordelijkheid. Terrorisme is onze gemeenschappelijke vijand maar om er echt tegen te strijden, zullen WE (als welwillende moslims en niet-moslims) eerst een gemeenschap moeten vormen. Tot vanavond, tot 19:00, tot CritiX Café! Deel jouw visie via Twitter, de FunX-app of critix@funx.nl!

Ster advertentie
Ster advertentie