FunX

Carlijn (19) over gesloten jeugdzorg: "Ik werd vaak in de isoleercel gezet of tegen de grond geduwd"

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Carlijn (19) over gesloten jeugdzorg: "Ik werd vaak in de isoleercel gezet of tegen de grond geduwd"

Er is de afgelopen maanden veel te doen geweest omtrent de gesloten jeugdzorg en het laatste is er absoluut nog niet over gezegd. Zo vinden velen dat gesloten jeugdinstellingen hun deuren moeten sluiten. Ook Carlijn (19) is daar een voorstander van en is samen met stichting het Vergeten Kind een petitie gestart om dat voor elkaar te krijgen. In Jouw Stad vertelt ze daar meer over aan Mihai.

Carlijn (19) over gesloten jeugdzorg: "Ik werd vaak in de isoleercel gezet of tegen de grond geduwd"

Suïcidaal

De 19-jarige Carlijn had een moeilijke jeugd, leed aan anorexia en kampte ook met mentale problemen. "Ik werd opgenomen op een gesloten psychiatrische afdeling van de GGZ, omdat ik erg suïcidaal was. Ik zag het leven niet meer zitten en beschadigde mezelf. Ik liep veel weg en leed aan ernstige anorexia. Op een gegeven moment was ik zo ver weg van mezelf dat de GGZ niet meer wist wat ze met me moesten doen." Uiteindelijk is er destijds besloten om Carlijn naar een gesloten jeugdinstelling te sturen.

Jeugdgevangenis

In plaats van dat ze gepaste hulp kreeg werden haar problemen gedurende haar tijd in een gesloten instelling alleen maar erger. Volgens haar is de gesloten jeugdzorg namelijk niets minder dan een veredelde jeugdgevangenis.

"Vroeger zaten de kinderen die zorg nodig hadden en de kinderen die straf kregen in dezelfde pand. In 2008 veranderde dat en kwamen de kinderen die zorg nodig hadden in de gesloten jeugdzorg terecht. Het probleem is alleen dat deze instellingen zich in gevangenispanden bevinden en het personeel voor alle kinderen verantwoordelijk is." Het resultaat is dat alle kinderen hetzelfde worden behandeld. Zo werd Carlijn vaak in de isoleercel gezet en werd ze soms tegen de grond gedrukt.

Quote

Het laat zien hoe weinig ze voor je kunnen betekenen wanneer je echt zorg nodig hebt in de gesloten jeugdzorg.

Carlijn (19)

Effect op mentale gezondheid

Volgens het personeel werd Carlijn voornamelijk afgezonderd, omdat ze moest 'stabiliseren', maar dat had juist het tegenovergestelde effect. Zo merkte ze dat haar mentale gezondheid juist achteruitging, omdat ze heel de dag alleen was en ook niet werd behandeld. Daar kwam ook nog eens bij dat de instelling niet voldoende personeel in dienst had om haar te kunnen behandelen. "Dat alleen al laat zien hoe weinig ze voor je kunnen betekenen wanneer je echt zorg nodig hebt in de gesloten jeugdzorg", aldus Carlijn.

Getraumatiseerd

Tegen het einde van haar opname was Carlijn getraumatiseerd, leed ze nog steeds aan anorexia en probeerde ze zelfmoord te plegen. "Het heeft heel veel sporen nagelaten. Ik weet nog dat het voelde als ik vervreemd was van de wereld om me heen en niet meer wist hoe ik een plekje in de samenleving kon innemen, omdat ik er zo lang uit ben geweest. Het was dan ook erg moeilijk om een normaal leven op te bouwen."

Quote

Er moet een heel goed alternatief voor in de plaats komen, zoals kleinschalige woongroepen waar jongeren de zorg en liefde krijgen die ze nodig hebben.

Carlijn (19)

Alternatief

Inmiddels gaat het wat beter met Carlijn. Zo heeft ze bijna haar havodiploma op zak en helpt ze als ervaringsdeskundige andere kinderen die hetzelfde hebben meegemaakt als zij. Echter is het haar grootste wens om te voorkomen dat andere kinderen in gesloten instellingen terechtkomen. Ze pleit dan ook voor de afschaffing van de gesloten jeugdzorg. "Er moet een heel goed alternatief voor in de plaats komen, zoals kleinschalige woongroepen waar jongeren de zorg en liefde krijgen die ze nodig hebben. In kleine groepen kunnen de meest kwetsbare jongeren goed geholpen worden."

Hulp bij depressie

Heb jij last van een depressie of andere psychische problemen? Het is heel belangrijk om hierover te praten. Neem contact op met Mind Korrelatie. Zij zijn maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 21.00 bereikbaar via 0900-1450. Je kunt ook chatten, mailen of WhatsAppen voor advies en hulp via mindkorrelatie.nl.

Zelfmoordpreventie

Denk je aan zelfbeschadiging, zelfmoord of maak je je zorgen om iemand anders? Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: chat via 113.nl, bel 113 of via het gratis nummer 0800-0113.

Ster advertentie
Ster advertentie