FunX

Op Hemelvaartsdag vrij?

  1. Newschevron right
  2. Op Hemelvaartsdag vrij?
Vandaag is het Hemelvaartsdag. In veel landen is dit een officiële vrije dag, al wordt er de laatste tijd wel steeds afgevraagd of dit een vrije dag voor iedereen moet blijven.

Steeds minder mensen beleven deze dag als een religieus feest. En gaan zelfs stemmen op om Hemelvaart te vervangen door een moslim- of een hindoefeest. Wat vind jij?


Wat is Hemelvaartsdag?

Op donderdag de veertigste dag na Pasen vieren christenen de hemelvaart van Jezus Christus. Op deze dag wordt de terugkeer van Jezus naar God (Zijn Vader) in de hemel herdacht. Het is de veertigste dag na zijn opstanding uit het graf en tien dagen voor Pinksteren (nederdaling van de Heilige Geest). Veel christenen zullen een kerkdienst of mis bezoeken.

In vele landen, waaronder België, Colombia, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Groenland, Haïti, IJsland, Indonesië, Liechtenstein, Luxemburg, Madagaskar, Namibië, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk en Zwitserland is Hemelvaartsdag een vrije dag.

Bron: Wereld Feesten Almanak & Wikipedia

Hemelvaart in andere culturen


De 27ste van de islamitische maand rajab is de nacht van de reis van de profeet Mohammed van Mekka naar Jeruzalem, en zijn daaropvolgende reis naar de hemel. Deze miraculeuze gebeurtenis wordt 's avonds in de moskee, in de ''gezegende nacht" herdacht. Mohammed klom met behulp van een ladder, een mi'raadj, naar de zeven hemelen.

In de zevende, hoogste hemel zag hij Allah, de allerhoogste. Daarna keerde hij terug naar Mekka, waar niemand zijn verhaal geloofde. Deze overlevering heeft ervoor gezorgd dat voor moslims Jeruzalem, na Mekka, de heiligste stad is. Op de plek waar Mohammed volgens de overlevering naar de zevende hemel ging, werd later de Al Aqsa-moskee gebouwd.Bron: Wereld Feesten Almanak

Speciale programmering

Op Hemelvaartsdag heeft FunX een speciale programmering. Op donderdag zijn de programma's Start, FunX Five en Forum speciaal aangepast voor deze dag.

Donderdag Hemelvaartsdag
08.00 - 10.00Start met thema Hemelvaart
10.00 - 12.00ClassX
12.00 - 17.00Music MiX
17.00 - 19.00FunX Five met thema Hemelvaart
19.00 - 21.00Forum met thema Hemelvaart
21.00 - 23.00Avondwinkel
23.00 - 01.00Slow Jamz
01.00 - 08.00Music MiX
Ster advertentie
Ster advertentie