FunX

Prof. Soortkill over nieuw boek met SMIB-geboden: "Je kan niet op niks zijn"

foto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Prof. Soortkill over nieuw boek met SMIB-geboden: "Je kan niet op niks zijn"

Prof. Soortkill (29) heeft een gloednieuw boek uitgebracht Smibologie Vol. 1 Each One Teach One. Hij schreef al eerder een woordenboek in het Smibanese en vertelt erover tijdens de uitzending met Nordin en Wef.

Smibanese

Prof. Soortkill komt uit de Amsterdamse Bijlmer en schrijft onder meer voor NRC. Daarnaast is hij de schrijver van het Smibanese woordenboek, co-founder van hiphop platform SMIB Worldwide en de oprichter van de Smibanese University: SMIB’s ‘fictieve hiphopschool’.

Voor de mensen die onder een steen hebben geleefd: SMIB is niet meer weg te denken uit de Nederlandse hiphopscene. Het creatieve collectief uit Amsterdam-Zuidoost staat al jaren bekend om hun muziek, kleding en eigen taal: het Smibanese. De taal staat vooral bekend om het omdraaien van woorden, zoals: 'Ik loev je', wat: ik voel je betekent. Of de populaire uitspraak: 'Mozer is nijba', wat: zomer is bijna betekent. Zo is ook de naam SMIB ontstaan. Het is het omgekeerde van Bims, wat een bijnaam voor de Amsterdamse Bijlmer is.

"Het is een taaltje dat is ontstaan in Amsterdam-Oost zou ik zeggen. Maar ik zou het omschrijven als een dialect van wat we nu straattaal noemen. Ik ben zelf opgegroeid in Amsterdam Nieuw-West en ik heb een deel van mijn leven in Amsterdam-Zuidoost gewoond. Je hoort hoe verschillend mensen praten in andere wijken", vertelt Prof. Soortkill.

Nordin wil weten of SMIB speciaal is gericht op de Bijlmer. "Nee, het komt van een dialect uit de Bijlmer, maar het is daar totaal niet op gericht. Het heet 'SMIB Worldwide' en we hebben het in het boek ook over wereldwijde zaken, dus het is zeker wereldwijd", aldus de schrijver.

Prof. Soortkill wilde schrijver worden door Californiacation: "Ik zag die libi van Hank Moody en dacht dat is best wel chill!"

Prof. Soortkill

Prof. Soortkill heeft een boek geschreven dat hij zelf had willen lezen toen hij jonger was. "Als je in de 'hood' wordt geboren, sta je met 3-0 achter", schrijft hij in zijn boek. "De eerste tegengoal wordt gemaakt door tatta’s die letterlijk iedere hersencel van je willen laten denken dat zij beter zijn. Dan volgt een eigen doelpunt, omdat we daadwerkelijk in 'a white man’s world' leven waarin zij alle regels maken, waardoor hun brainwash een introspectief effect op ons heeft. 'Self-doubt turns into self-hate.' En de 3-0? Die wordt gemaakt door onze eigen mensen die elkaar laag houden."

Volgens de schrijver zien jonge kinderen in de Bijlmer enkel drie paden. "Je kunt voetballer, rapper of drugsdealer worden. Dat zijn de opties. Mijn boek is een poging om duidelijk te maken dat er nog véél meer paden zijn om te bewandelen. Als je maar Smibologisch naar het leven kijkt, is alles mogelijk. Dat vraagt wel om een mentaliteitsverandering. Als we willen blijven leven zoals we dat in de jaren zestig in Suriname deden, blijven we hier gewoon aan de onderkant van de samenleving zitten."

Prof. Soortkill is op het idee gekomen om een boek over zijn eigen leven te schrijven, na het zien van de serie: Californication. "Ik had de serie gezien en zag ik die libi van Hank Moody. Toen dacht ik: 'Oh, dat is best wel chill, man.' Je leeft gewoon van je gedachtes. Ze vinden het interessant wat jij denkt, jij deelt dat en je kan daar gewoon van leven. Dat was in de tijd van mijn leven dat ik zoekende was naar wat ik wilde doen. Toen besloot ik om dat te doen en nu zit ik hier", zegt hij.

Prof. Soortkill over de 11 Smibologische geboden: "Je hebt één leven gekregen, hoe kan je op niks zijn?"

Smibologie Vol. 1 Each One Teach One

In het nieuwe boek Smibologie Vol. 1 Each One Teach One staan elf Smibalogische geboden. Dit zijn de elf regels die je kunt volgen als je een Smibologisch leven wil leiden. "Een van de eerste geboden is: 'Gij zult niet op skin zijn.' Maar wat betekent dat?", wil Wef weten. "Gij zult niet op niks zijn. Je kan niet op niks zijn. Je hebt geen streven, je hebt geen ambitie en de tijd gaat aan je voorbij. Ik denk dat niemand daarop zit te wachten. Toch zijn er heel veel mensen die dit meemaken en dan moet je een keuze gaan maken. Dan ben je op iets", legt Prof. Soortkill. Verder vertelt de schrijver kort over de andere geboden. "De andere geboden gaan over discipline, zelfkennis en goed voor jezelf zorgen. Aan de hand van mijn eigen leven vertel ik in dit boek hoe ik op dit punt ben gekomen", aldus de schrijver.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie