FunX

Renée (18) heeft extreem eczeem: "Het liefst blijf ik binnen"

foto: TikTok @reneejonkxfoto: TikTok @reneejonkx
  1. Newschevron right
  2. Renée (18) heeft extreem eczeem: "Het liefst blijf ik binnen"

De 18-jarige Renée heeft last van extreem eczeem: een huidaandoening met schilferige, rode plekken die erg branden en jeuken. Door het smeren van hormoonzalf kon ze dat jaren onder controle houden, maar sinds haar moeder ontdekte dat die zalf niet goed voor haar is en ze ermee is gestopt, heeft ze last van heftige uitbraken. In Start met Fernando vertelt ze wat voor invloed dat heeft op haar leven.

Renée (18) vertelt over haar extreme eczeem

Extreem

Zes jaar geleden kreeg Renée voor het eerst eczeem. "Dat begon alleen op m'n ogen, rond m'n mond en op m'n ellebogen, maar de afgelopen twee à drie maanden is dat flink verergerd." Doordat ze is gestopt met de hormoonzalf, wil alle eczeem die is tegengehouden nu haar lichaam uit, met een allergische reactie tot gevolg. "Toen is het zo erg geworden als het nu is."

Moeite met praten en douchen

De rode vlekken en schilfers zit nu over heel Renées gezicht, hals, nek en elleboogholtes. "Ik heb deze vijf dagen echt last van een uitbraak. Het jeukt heel erg. Ik krab alles open en dan komt er opnieuw vocht uit, dat dan weer opdroogt. Zo blijft het doorgaan. Het is heel irritant."

Zelfs praten kost Renée momenteel moeite en water en zeep maken de eczeem alleen maar erger. "Douchen is superpijnlijk", vertelt Renée. "Ik sta altijd onder een koude douche, maar niet langer dan drie minuten." Daarvoor moet ze dan eerst een dikke laag vaseline op alle eczeemplekken smeren, zodat die niet in aanraking komen met zeep.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Liever niet naar buiten

Wanneer Renée last heeft van zo'n uitbrak als nu, komt ze het liefst niet buiten. En als het moet, bijvoorbeeld voor school of werk, doet ze dat met een grote sjaal over haar gezicht getrokken. "Ik werk in een kapsalon met veel vaste klanten. Die begrijpen het wel en stellen er niet veel vragen over. Maar voor nieuwe klanten kan het lastig zijn, ze kunnen schrikken."

Eerlijk op TikTok

Renée is zo moedig geweest om haar ervaringen en struggles op TikTok te delen. Daar krijgt ze veel warme reacties op. Van sommige vrienden ontvangt ze steun, maar anderen laten niets meer van zich horen. "Dat vind ik best wel lastig. Het lijkt alsof ze geen behoefte hebben aan m'n verhaal."

Gelukkig zijn er ook veel mensen die steun vinden in Renées eerlijke filmpjes. Zo zijn er veel reacties te lezen van mensen die hetzelfde doormaken en onderling tips uitwisselen. "Ik heb hetzelfde, je bent niet alleen in dit. Het komt goed met ons!"

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie