FunX

Wendy (25) moest Oekraïne noodgedwongen verlaten: "Oekraïners blijven redelijk kalm"

foto: Privéfoto
  1. Newschevron right
  2. Wendy (25) moest Oekraïne noodgedwongen verlaten: "Oekraïners blijven redelijk kalm"

De spanningen tussen Oekraïne en Rusland lopen momenteel hoog op en de Oekraïense regering vreest dat een Russische inval op handen is. De Nederlandse overheid heeft alle Nederlanders in Oekraïne dan ook opgeroepen om het land te verlaten. Ook de 25-jarige studente Wendy moet noodgedwongen het land verlaten. Zij deelde vanochtend haar ervaring in Start met Fernando.

Studente Wendy (25) moet noodgedwongen Oekraïne verlaten

"Chaos is de vriend van de vijand"

Wendy studeert al zeven jaar in Oekraïne en heeft de situatie van dichtbij meegemaakt. Hoewel er volgens haar verdeeldheid heerst in het Oost-Europese land, zijn Oekraïners minder gespannen dan je zou verwachten. "Ik ben daar een buitenlander en mijn groepsgenoten zijn dat ook en ik merk dat wij banger zijn dan de Oekraïners zelf. Wij krijgen natuurlijk nieuws van onze vrienden en familie thuis die zich enorm zorgen maken. De Oekraïense president heeft de bevolking opgeroepen om vooral rustig te blijven. Hij benadrukt dat chaos de beste vriend is van de vijand", aldus Wendy.

Quote

Als de situatie uit de hand loopt, kan ik in ieder geval nog terug naar Nederland.

Wendy (25)

Oekraïners blijven redelijk kalm

Hoewel de Oekraïense bevolking redelijk kalm blijft, merkt Wendy dat de spanningen steeds hoger oplopen. "De afgelopen dagen gaat het wel heel erg hard en ik merk dat er veel meer over wordt gepraat, maar niemand in Oekraïne wil oorlog. Daarnaast moet je er ook rekening mee houden dat er eigenlijk sinds 2014 al oorlog is in de oostelijke provincies van het land. Toen werd namelijk de Krim geannexeerd."

Laatste semester

Ondanks dat Wendy uitweek naar Polen vanwege de situatie in Oekraïne, zal ze over een tijdje toch terug moeten keren naar het land vanwege haar studie. Ze heeft namelijk nog maar één semester te gaan en kan haar opleiding niet in een ander land afronden. "Ik zit in het laatste jaar en wil het heel graag afmaken. Ik had ook gevraagd of ik niet weg kan gaan om online les te volgen, maar mijn hogeschool zei dat ik echt aanwezig moest zijn. Daarom bleef ik in Oekraïne ondanks de oplopende spanningen. Uiteindelijk hebben ze wel een uitzondering gemaakt voor internationale studenten." Ze twijfelde geen moment en pakte haar spullen om naar Polen te vertrekken, maar keert in april terug voor haar laatste tentamenweek.

Voorlopig in Polen

Voorlopig is de 25-jarige studente van plan om in Polen te blijven, omdat ze op die manier makkelijk de grens over kan gaan wanneer ze weer fysiek aanwezig moet zijn op school. "Ik zit in een gebied dat grenst aan Oekraïne. Het zit een beetje tussen Nederland en Oekraïne in, dus als de situatie uit de hand loopt, kan ik in ieder geval terug naar Nederland."

Ster advertentie
Ster advertentie