FunX

Jongeren protesteren tijdens Pride Walk: "Niemand is vrij tot iedereen vrij is"

foto: Delicia Celikfoto: Delicia Celik
  1. Newschevron right
  2. Jongeren protesteren tijdens Pride Walk: "Niemand is vrij tot iedereen vrij is"

Deze week is het volop feest in Amsterdam, waar de jaarlijkse Pride Week plaatsvindt. Maar wist je dat Pride eigenlijk is ontstaan als protest? Daarom liepen duizenden mensen afgelopen zaterdag mee met de Pride Walk om aandacht te vragen voor de rechten en veiligheid van de regenboogcommunity. FunX was aanwezig en sprak met verschillende jongeren over Pride en waarom een protest vandaag de dag nog nodig is.

Thibault (23) & Manon (19)

Quote

We leven in een bubbel, waardoor het kan lijken alsof de lhbtqia+-gemeenschap breed geaccepteerd wordt. In realiteit is er nog veel te doen.

Thibault
Thibault & Manon

foto: Delicia Celik

Manon & Thibault

Thibault: "We zijn vanuit België hierheen gereisd om de Nederlandse regenboogcommunity te supporten. We leven allemaal een beetje in een bubbel, waardoor het kan lijken alsof de lhbtqia+-gemeenschap breed geaccepteerd wordt. In realiteit is er nog veel te doen. Toen ik hier vanochtend naartoe kwam bijvoorbeeld, zag ik religieuze tegendemonstranten op Amsterdam Centraal die lhbtqia+'ers aanspraken met de boodschap dat ze naar de hel zouden gaan. Ook probeerden ze mensen over te halen niet naar Pride te gaan."

Manon: "Ik ben hier vandaag om mijn broer Thibault te supporten. Als bondgenoot vind ik het belangrijk om mijn steun uit te dragen voor de regenboogcommunity."

Senait (17) & Mars (20)

Quote

Er is nog steeds te veel transfobie en homofobie in Nederland en daarom ben ik hier vandaag om me daartegen uit te spreken.

Mars
Senait en Mars

foto: Delicia Celik

Senait & Mars

Senait: "Ik ben wel eens eerder op een Pride-evenement geweest, maar nog nooit op zo'n grote. Ik ben zelf gay en daarom vind ik het belangrijk om me uit te spreken voor gelijkwaardigheid. Mensen worden nog steeds gediscrimineerd en in elkaar geslagen op basis van hun seksuele oriëntatie of hun gender. Sommige mensen weigeren om rekening te houden met iets simpels als voornaamwoorden. Dat vind ik ergerlijk."

Mars: "Voor mij is dit ook mijn allereerste Pride en ik vind het echt geweldig. Het is supergroot en er zijn veel meer mensen dan ik had verwacht. Er is nog steeds te veel transfobie en homofobie in Nederland en daarom ben ik hier vandaag om me daartegen uit te spreken. Ik vind het belangrijk dat iedereen zichzelf kan zijn, zonder veroordeeld te worden. Ook moet de transgenderzorg in Nederland beter. De wachttijden zijn veel te lang en het is slecht geregeld."

Alex (24)

Quote

Ik ben hier om queer moslims te representeren en te laten zien dat er diversiteit is in Pride.

Alex
Alex

foto: Delicia Celik

Alex

Alex: "Ik ben hier om queer moslims te representeren en te laten zien dat er diversiteit is in Pride. Het is belangrijk om te demonstreren, want Pride is een protest en er moet nog zoveel gebeuren. Pride is niet alleen een commercieel event voor bedrijven, maar het event is ook nodig om te strijden tegen discriminatie en geweld tegen lhbtqia+'ers.

De intersectionele identiteit van queer moslims kan een lastige ervaring zijn. We hebben te maken met verschillende lagen van onderdrukking. Zo moeten we dealen met homofobie binnen onze eigen gemeenschappen, maar hebben we ook te maken met islamofobie binnen de queer-gemeenschap. Dat is wat onze strijd extra belangrijk maakt."

Lola (25)

Quote

Niemand is vrij tot iedereen vrij is.

Lola
Lola

foto: Delicia Celik

Lola

Lola: "Ik ben hier, omdat het belangrijk is om de mensen te eren die voor onze rechten en voor onze veiligheid hebben gestreden. Helaas zijn we nog niet helemaal veilig en daarom moet de strijd voortgezet worden. Het is makkelijk om te denken dat dingen nu beter zijn omdat we in een Europees land leven, maar dat is niet zo. Niemand is vrij tot iedereen vrij is. Sommige westerse bedrijven doen aan pinkwashing: ze gebruiken Pride als een marketingtechniek om te laten zien hoe progressief ze zijn, terwijl ze tegelijkertijd medeplichtig zijn aan mensenrechtenschendingen in Palestina. Daar wil ik me tegen uitspreken."

Eqi (25) & Yibing (24)

Quote

Queer-rechten gaan hand in hand met de rechten van etnische minderheden.

Yibing
Eqi & Yibing

foto: Delicia Celik

Eqi & Yibing

Eqi: "Er is nog steeds een gebrek aan representatie als het gaat om de regenboogcommunity. We willen onze stemmen laten horen, met de boodschap dat we allemaal gelijk zijn. Nederland lijkt heel divers en open, maar tegelijkertijd zie je dat discriminatie tegen bijvoorbeeld de Aziatische en Chinese gemeenschap toeneemt. Ik vind dat we onze stemmen moeten verheffen en zeggen: stop met ons te discrimineren."

Yibing: "Queer-rechten gaan hand in hand met de rechten van etnische minderheden. In ons geval zijn de queer identiteit en de Chinese identiteit met elkaar verweven. Queerness wordt onderdrukt in de Chinese samenleving, maar de Chinese gemeenschap wordt weer gestigmatiseerd en gestereotypeerd in de Nederlandse samenleving. Daarom nemen we deze kans om ons uit te spreken. We laten ons horen, loud and proud."

Allison (22) & Flavia (25)

Quote

We voelen ons vaak eenzaam, maar door dit soort evenementen weten we dat we er niet alleen voor staan.

Flavia
Allison & Flavia

foto: Delicia Celik

Allison & Flavia

Allison: "Wij zijn hier vandaag om onze vrijheid te vieren en om te protesteren tegen homofobie en transfobie. Helaas is dat vandaag de dag nog nodig, omdat mensen uit de regenboogcommunity nog steeds te maken hebben met geweld en discriminatie. Het is belangrijk dat iedereen gelijkwaardig wordt behandeld."

Flavia: "Mijn vriendin Allison en ik wonen in Frankrijk. We zijn naar Nederland gereisd voor Pride. We voelen ons vaak eenzaam, maar door dit soort evenementen weten we dat we er niet alleen voor staan."

Van 30 juli tot en met 7 augustus vindt dit jaar voor de 26e keer Pride Amsterdam plaats. FunX vindt dat iedereen er mag zijn en daarom is het belangrijk om samen te blijven bouwen aan een inclusievere samenleving. Blijf open staan voor elkaar en weet dat het oké is om je mening bij te schaven.

Meer artikelen over Pride vind je op Funx.nl/Pride

Ster advertentie
Ster advertentie