FunX

Hoe Tula het boegbeeld werd van de Curaçaose slavenopstand

foto: Shutterstock: Sergey Shubin
  1. Newschevron right
  2. Hoe Tula het boegbeeld werd van de Curaçaose slavenopstand

Elk jaar wordt op Keti Koti de afschaffing van de slavernij gevierd. De viering vindt morgen plaats, maar vandaag staat FunX alvast in het teken van Keti Koti met een speciale uitzending. Natasja Gibbs maakte speciaal voor deze dag een driedelige audioserie waarin het verhaal van vrijheidsstrijder Tula centraal staat.

Slavenopstand

Tula was de leider van de Curaçaose slavenopstand in 1795. Hoewel hij een belangrijke rol speelde in de strijd naar gelijkheid en vrijheid, is zijn naam niet voor iedereen bekend. Dit verhaal krijg je namelijk niet te horen tijdens de geschiedenisles. Daarom is het des te belangrijk dat zijn verhaal toch wordt verspreid. Want vrijheid is niet altijd een gegeven geweest...

Het verhaal van Tula

Nadat de Franse kolonisten de slavernij op Haïti hadden afgeschaft, kregen de slaven op Curaçao hoop. Zo ook Tula. Met een vreedzaam verzet wilde hij vrijheid voor zijn volk. Want: ''een leven zonder vrijheid is geen leven.'' De Nederlandse kolonisten deden alles om dit tegen te gaan en schroomden niet om geweld te gebruikten.

Zo werden ook Tula en de slaven die hij achter zich had geschaard gedwongen om te vechten voor hun vrijheid. Dit had enorm veel doden tot gevolg. Vrouwen, kinderen en ouderen werden vervolgens gedwongen om terug te gaan naar de plantages. En Tula en zijn mannen werden gevangen, gemarteld en op een gruwelijke manier geëxecuteerd. Pas zeventig jaar later schaffen ook de Nederlanders de slavernij af...

Beluister het volledige verhaal van Tula's strijd hieronder:

funxvideo_5d18917e1d3c1

Video niet beschikbaar

funxvideo_5d1891c54ce54

Video niet beschikbaar

funxvideo_5d1891d7e282d

Video niet beschikbaar

Tula the Revolt

In de serie zijn verschillende fragmenten uit de film Tula the Revolt gebruikt. In Tula the Revolt speelt Obi Abili de rol van Tula. Hierin wordt zichtbaar hoe hij zich steeds bewuster van de ongelijkheid tussen de zwarte bevolking en de witte onderdrukking. Hij roept medeslaven op om het werk neer te leggen en groeit op die manier uit tot leider van de Curaçaose slavenopstand.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie