FunX

HIV HIV Hoera opent ogen voor aids

  1. Newschevron right
  2. HIV HIV Hoera opent ogen voor aids
"De grootste misvatting is dat je het krijgt door uit zelfde glas als HIV'er te drinken." Er heerst volgens producent en programmamaker Peter Wingender nog steeds veel onduidelijk rondom het hiv-virus. Om die onduidelijkheden te ontkrachten creëerde hij de documentaire HIV HIV Hoera. Vanochtend was hij te gast in Start om daar meer uitleg over te geven.

Idee via kennis

De documentaire HIV HIV Hoera is volgens het Aids Fonds een eyeopener voor veel Nederlanders. Peter is door een kennis op het idee gekomen om de docu te maken. "Een jonge aantrekkelijke heteroseksuele vrouw die ik kende, vertelde mij dat zij in het uitgaanscircuit tegen hiv was aangelopen. Ik vroeg mijzelf af hoe zij dat heeft gekregen en toen besloot ik om haar te volgen naar onder andere Azië." De documentairemaker wilde haar zoektocht naar een nieuwe manier van leven op deze manier in beeld brengen.

Opmerkelijke vondst

De vrouw die hiv had gekregen en waar de documentaire om draait is de levenslustige Pauline. Op haar 32ste komt ze erachter dat ze besmet is met het virus en de rest van de film gaat over de manier waarop zij haar leven aanpast aan de nieuwe omstandigheden. Tijdens het maken van de docu kwam Peter erachter dat de hiv-positieve Pauline onbeschermd ging vrijen met haar hiv-negatieve vriend. Er is toen veel ophef ontstaan, maar de producent heeft hier een opmerkelijke verklaring over. "Als iemand hiv heeft moet diegene twee keer per dag medicijnen slikken. Als je vervolgens om de drie maanden je bloed laat testen en de doktoren vinden het virus niet meer in je bloed kan je het niet meer overdragen, want dan is het gewoon een virus." Oftewel: als het virus niet meetbaar in je bloed zit, dan kan je onbeschermd vrijen met die persoon, zonder besmet te raken met het hiv-virus.

{source}
<iframe width="550" height="166" scrolling="no" frameborder="no" src="http://w.soundcloud.com/player/?url=http%3A%2F%2Fapi.soundcloud.com%2Ftracks%2F69304849&show_artwork=true"></iframe>
{/source}

Publieksdiscussie

In Zwitserland zijn de wetenschappers het eens met de verklaring van de regisseur, maar in Nederland zijn de meningen verdeeld en daarom is dit opmerkelijke feit over hiv nog niet in de media verschenen. Zondag 2 december is de bioscoopversie te zien in Het Ketelhuis in Amsterdam en zaterdag 1 december is de documentaire om 20.55 uur te zien bij de VPRO op Nederland 3. Na de première is er een publieksdiscussie georganiseerd waar Peter Wingender, Pauline en een aantal hiv- deskundigen aan gaan meedoen om meer duidelijkheid te krijgen over de behandeling van hiv.

{source}
<iframe width="550" height="309" src="http://www.youtube.com/embed/fMPBMEoa-PU" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
{/source}


Ster advertentie
Ster advertentie