FunX

Dit is waarom de kloof tussen politici en jongeren niet door jongeren komt

  1. Newschevron right
  2. Dit is waarom de kloof tussen politici en jongeren niet door jongeren komt

Afgelopen nazomer zaten Niels Hoogland (zendermanager FunX) en ik samen te brainstormen over alle dingen die we in 2017 wilden doen met ons geweldige station. We kwamen al snel op het idee om een groot politiek debat te organiseren, voorafgaand aan de Tweede Kamerverkiezingen in maart. Dit debat moest vooral gaan over onderwerpen die voor onze doelgroep (jongeren uit de grote steden tussen de 15 - 35 jaar) spelen.

Laat ik even voorop stellen waarom we dit debat willen organiseren: de kloof tussen jongeren en politiek is groot, misschien wel groter dan ooit. De reden dat veel jongeren niet stemmen is niet omdat het ze niet interesseert. De reden is dat jongeren zich niet serieus genomen voelen. Maar dat niet alleen. Het gaat in debatten vooral over ouderenzorg, over pensioenregelingen, over asielzoekers en over de de-islamisering van de samenleving. Als jongere in de grote stad, soms zelf met een migratieachtergrond of zelf moslim, voel je je op geen enkele manier vertegenwoordigd. Je bent nog niet bezig met je pensioen - hoe belangrijk dat misschien ook zal zijn. Je bent er mee bezig dat het leenstelsel er is en dat je dus na je studie begint met een schuld. Je bent er mee bezig dat je geen huis kunt krijgen, omdat betaalbare huurhuizen niet te vinden zijn en omdat kopen geen optie is. Waarom het geen optie is? Omdat je nooit van je leven meer een vast contract krijgt door de flexwet. Je bent er mee bezig dat je ouders en jijzelf misschien ook, de Koran lezen en dat er iemand roept dat hij dat boek wil verbieden. Je bent ermee bezig dat je je kapot solliciteert maar overal afgewezen wordt voor een baan en dat je het niet hard kunt maken, maar toch sterk het gevoel hebt dat als je De Vries had geheten, je wel een baan had gehad.

Ik mailde alle woordvoerders van de partijen die we uit wilden nodigen. DENK was enthousiast, GroenLinks, de PvdA en D66 ook. De VVD meldde direct dat ze mee wilden doen maar dat 'Rutte dan niet kan'. Ik had nog geen datum genoemd. Van de PVV heb ik tot op heden, na meer dan vijf uitnodigingen te hebben verstuurd en te hebben ge-smst, nog nul reactie gekregen. Toen begon het getouwtrek. Alle woordvoerders mailden me dat de lijsttrekkers alleen mee zouden doen als de andere lijsttrekkers er ook zouden zijn. Dit zou snel opgelost kunnen worden, ware het niet dat alle lijsttrekkers wachten tot het moment dat ALLE andere lijsttrekkers ook hebben toegezegd. Ik weet niet hoe het komt, maar het geeft me erg het middelbare school gevoel, waarbij de populairste kids uit de klas alleen komen als de andere populaire kids ook komen. Als het een ‘loserfeestje’ wordt, laten ze natuurlijk verstek gaan.

Kuzu en Klaver waren de eersten die toch ‘ja’ zeiden. Vorige week mailde ik voor de zesde keer dat ik een toezegging nodig had voor een persbericht. Op vrijdag meldde D66 dat Pechtold helaas geen ruimte meer in zijn agenda had. Let wel: ik heb de uitnodiging in december gestuurd en de datum is al dik een maand geleden vastgesteld in overleg met de betrokken partijen. Maandag kreeg ik een appje over Asscher: ‘Wij doen mee, regelen jullie Pechtold nog even?’ Ik wilde mijn telefoon uit het raam gooien.

Gisteren bereikte ik een nieuw dieptepunt: ik belde de woordvoerder van de VVD opnieuw, hij zou me opnieuw terugbellen, ik stuurde hem een reminder per email voor die terugbelactie, ik werd gemaild door een andere medewerker die het van hem overgedragen kreeg en die me vroeg ‘wat voor debat is het, kun je me iets vertellen over de tijden en de datum?’ Ik was na bijna 3 maanden werk, terug bij af. En oh ja, via via hoorde ik dat Klaver toch echt alleen komt als iedereen komt.

Lieve politici van Nederland. Dit is echt belachelijk. Ik ben programmaleider van een groot jongerenstation, dat bovendien een online platform heeft waar je U tegen mag zeggen. We bereiken meer dan een miljoen unieke online bezoekers per maand. Onze FB-pagina heeft een dikke 200.000 likes. We zijn The Sound Of The City en dat zijn we ook écht: onze jongeren kunnen bij ons hun verhaal kwijt en ze weten ons altijd te vinden. De kloof tussen jullie en de jongeren komt niet door de jongeren. Die kloof, dat is júllie fout. Natuurlijk is de groep ouderen met stemrecht groter. Maar bedenk wel dat jongeren ook ouder worden en als ze nu geen vertrouwen in de politiek hebben, zullen ze dat nooit krijgen. Bovendien beslissen zíj nu ook over het land doordat ze stemrecht hebben. Het is dus een fout die bij jullie ligt, maar wij als FunX zijnde, helpen graag. En dus willen we de handen ineen slaan en proberen jullie dichterbij de jongeren te brengen en de jongeren dichterbij jullie. We willen helpen, we willen samen voor de toekomst van Nederland staan. Daarom startten we met andere grote organisaties !Mets, daarom gaat Tim Hofman met zijn Stembus door het land. Dit debat is voor jullie de plek om te laten zien dat jullie er ook iets voor willen doen. Het enige dat jullie hoeven te doen is ons serieus nemen en besluiten wie je stuurt op 8 maart, de datum van ons debat.

Het debat gaat er hoe dan ook komen. Ik had gehoopt op een besef van de lijsttrekkers dat deze doelgroep nog nooit zo’n interactief debat heeft gevoerd met de politiek. Dat dit de kans is om te laten zien dat je ook déze doelgroep hoort. Maar het enige, echt het enige wat ik terug krijg is ‘ik kom alleen als de anderen er ook zijn.’ Als jullie in december hadden gezegd dat de lijsttrekkers niet zouden komen, dan hadden we het debat al helemaal voorbereid kunnen hebben met de personen die jullie dan wel zouden sturen. Ik snap dat jullie druk zijn ja, want als je alle journalisten en media zo aan het lijntje moet houden, dan is dat bijna een fulltime baan. Dat was het voor mij namelijk wel de afgelopen weken, naast mijn andere, wel leuke fulltime baan.

Kortom: toon ballen, durf het debat aan te gaan met de jongerendoelgroep. Durf te laten zien dat je voor meer staat dan holle frasen. Ga in gesprek. Maak de kloof kleiner. En maak het in godsnaam niet zo moeilijk.

Sharid Uppelschoten is programmaleider bij NPO FunX.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie