FunX

B*tches en blote vajay-jays: het nieuwe soort women empowerment

  1. Newschevron right
  2. B*tches en blote vajay-jays: het nieuwe soort women empowerment

Wanneer is een vrouw een slet? Die vraag kreeg Amber Rose gesteld toen zij afgelopen week te gast was bij de online talkshow Everyday Struggle (5:30 min). De tv-persoonlijkheid was er om onder andere aandacht te vragen voor de aankomende editie van haar Slut Walk. Begin vorige maand deed Amber de eerste promo voor het vrouwvriendelijke event en brak ze het internet met een foto van haar blote poes. De post ging viral op Twitter en Instagram, maar volgers vroegen zich af of dit nu de manier is hoe vrouwen elkaar steunen, oftewel het moderne feminisme. Hate it or love it, wat Amber doet, hoort bij het nieuwe soort women empowerment.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

blote buiken

Waar vroeger demonstranten de straat opgingen met beschreven blote buiken, worden statement 'outfits' nu verhullender, maar nog belangrijker: blijven ze voor altijd online te zien. Tenzij natuurlijk een social medium als Instagram je censureert, zoals bij Ambers blote vajay-jay foto gebeurde.

Bikini body

Ook Serena Williams maakte in juni een statement door met haar gespierde lichaam in bikini te laten zien dat er niet één soort mooi, vrouwelijk lichaam bestaat. In een zwangerschapsshoot in het Amerikaanse Vanity Fair ging ze in juni nog een stapje verder en showde ze naakt haar babybump als teken van vrouwelijke kracht. Daarnaast gebruikte de toptennisser haar bekendheid om de comment van een mannelijke, oud-collega recht te zetten toen hij beweerde dat Serena nooit zou kunnen tippen aan de mannelijke uitblinkers in de sport. Fans supporten haar massaal met meer dan 15.000 retweets en 60.000+ likes.

Slet?

Amber Rose gaf geen antwoord op de eerdere vraag wat de betekenis is van een slet. In plaats daarvan kaatste ze de bal terug.

"Waarom is er een probleem met vrouwen die seks met mannen willen als ze van beide kanten instemmen? Maar niemand vraagt zich af waarom die mannen seks willen met vrouwen als er wederzijds wordt ingestemd. Wat is het probleem? (...) Waarom moeten er beledigende labels aan worden gehangen?"

Daarmee ontketende ze een online discussie waarvan online empoweraars ook graag gebruik van maken vanwege de honderdduizenden YouTubeviews, likes en retweets die erop kunnen volgen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bad bitch

Natuurlijk zijn er ook neigingen die zich herhalen. Zo noemt onze eigen femcee Latifah zichzelf als een old skool Foxy Brown of Lil Kim een “bad bitch” en zegt ze zichzelf niet te willen bedekken of ondergoed te willen dragen.

Daarmee hoort ze net als Amber tot de groep vrouwen die zichzelf aanvankelijk beledigende termen toe-eigenen. De ex-stripper heeft zelfs een hoger doel ervan gemaakt om als vrouw de benaming te krijgen door haar boek How to be a bad bitch. Voor de vernieuwde cover poseert ze in een heilige Maria-houding en bespreekt onder andere wanneer je wel of niet moet ingaan op een booty call.

Monica

Het zijn niet alleen vrouwen die hun (online) bekendheid inzetten voor women empowerment. Brachten rappers vroeger een eerbetoon aan vrouwelijke iconen als Marilyn Monroe met een poster in hun nieuwste videoclip, hemelen nu artiesten als bijvoorbeeld Chivv van SBMG een Monica Geuze openlijk op. Niet alleen in zijn muziek, maar ook op social media en kan hij daar eindeloos mee doorgaan.

In z'n tracks blijft hij redelijk straat en gooit hij het op haar uiterlijk, want: reputatie, maar online en in interviews geeft hij een andere reden waarom hij de vlogger ophypet: om haar zakenskills.

Insta-fame

Social media en de online wereld heeft een nieuw soort women empowerment doen opkomen. Insta-fame en reality show-bekendheid geven vrouwen individueel invloed, die online wordt gebundeld en uitgroeit tot een movement. Wie ook een statement wil maken voor vrouwelijke kracht en het toch niet zo ziet zitten om naakt viral te gaan, kan nog steeds als toetsenbordstrijder de beweging van een ander steunen. Want online lijkt Instagram-censuur tot nu toe nog steeds de enige grens aan zelfexpressie.

Ster advertentie
Ster advertentie