FunX

Artsen confronteren jonge comazuipers

  1. Newschevron right
  2. Artsen confronteren jonge comazuipers
Met de jaarwisseling in zicht bereiden ziekenhuizen zich voor op nieuwe patiënten en opnames. Niet alleen voor vuurwerk, maar ook drank kan zorgen voor nare situaties. Het Rotterdamse Maasstad ziekenhuis heeft daarom een speciale alcoholpolikliniek voor jonge comazuipers geopend. Hassan sprak in Start met Carsten Lincke, de initiatiefnemer van de polikliniek. Hij zegt dat uit een onderzoek blijkt dat comazuipen een groot probleem is: "Vorig jaar zijn er 760 kinderen in coma opgenomen in Nederlandse ziekenhuizen. Dat is enorm."

Confrontatie

De comazuipers komen vaak aan in het ziekenhuis aan in een comateuze toestand. Eerst worden ze medisch opgelapt, maar daarna gingen ze gewoon naar huis. Dat gaat nu anders volgens de arts: "Nu gaan we van de gelegenheid gebruikmaken om te kijken of het een éénmalig incident is, een gebrek aan kennis, of dat er een patroon in zit, waardoor herhaling dreigt." In het ziekenhuis gaan ze een uitvoerig gesprek aan met het kind en de ouders. "Dan worden ze geconfronteerd met hun drankgebruik en houden we de jongeren een soort spiegel voor via speciale websites."

Jong & oud

Hassan vroeg Dr. Lincke waarom de alcoholpolikliniek alleen voor jongeren is. Ouderen zuipen zich toch ook weleens lam? Volgens de arts heeft dat te maken met het effect van inpraten op jongeren. "Als artsen kunnen we goed werk bij jongeren doen, door de wissels goed te zetten. Bij volwassenen die al jarenlang bij een patroon zitten, is een andere aanpak nodig."

{source}
<iframe width="550" height="166" scrolling="no" frameborder="no" src="https://w.soundcloud.com/player/?url=http%3A%2F%2Fapi.soundcloud.com%2Ftracks%2F72704600"></iframe>
{/source}
Ster advertentie
Ster advertentie