FunX

Brenda (23) ontkracht misverstanden hiv: ''Mensen durfden me niet aan te raken''

foto: Facebook: Brenda Mugabona
  1. Newschevron right
  2. Brenda (23) ontkracht misverstanden hiv: ''Mensen durfden me niet aan te raken''

We leven in een wereld waarin 36 miljoen mensen besmet zijn met hiv en Brenda Mugabona is daar één van. Er bestaan veel misverstanden over het virus en ook de 23-jarige Brenda wordt vaak geconfronteerd met de onwetendheid van anderen. Er zijn zelfs mensen die denken dat ze niet uit haar beker mogen drinken of dat ze haar niet mogen aanraken. Hoe het nu écht zit met het besmettingsgevaar? Brenda vertelt er alles over aan Morad & Shay.

Zwangerschap

Brenda leeft al sinds haar geboorte met hiv. Haar biologische moeder heeft het virus tijdens de zwangerschap aan haar overgedragen. ''Ik neem het haar niet kwalijk. Zij wist niet dat ze ziek was.'' Destijds leefde haar moeder onder moeilijke omstandigheden in het verscheurde Rwanda. ''We kwamen destijds uit een oorlog en het is heel confronterend om achteraf in een ander land te horen dat je ziek bent en dat je kind ook besmet is.''

Pleeggezin

Brenda vluchtte met haar moeder naar Nederland. Ze was twee jaar toen haar moeder overleed en kwam in een pleeggezin terecht. Haar pleegmoeder schreef het boek Brenda heeft een draakje in haar bloed, die inmiddels in meer dan 42 talen vertaald is. Het verhaal vertelt op een makkelijke manier wat hiv is en wat het betekent voor de mensen die het hebben.

Hiv en aids

Nog steeds bestaat er veel verwarring over het verschil tussen hiv en aids. Hiv is het virus dat aids veroorzaakt. Het breekt stap voor stap het afweersysteem af dat je lichaam heeft opgebouwd om je te beschermen tegen allerlei virussen en bacteriën. Wanneer je lichaam zich door hiv niet langer kan beschermen tegen virussen en bacteriën is er sprake van aids.

Misverstanden

Brenda laat weten dat hiv nauwelijks overdraagbaar is. ''Het besmettingsgevaar is nihil, zolang er maar lang genoeg medicatie ingenomen wordt.'' Al vanaf de peuterspeelzaal waren er al misverstanden en vroegen ouders van kinderen zich af of het wel handig is dat Brenda in de klas zit. Maar hiv kan niet door de huid naar binnen dringen. Ook via speeksel kan het virus niet worden overgedragen. In de dagelijkse omgang tussen mensen loop je dus geen enkel risico op een hiv-infectie.

Aidsweek

Deze week staat in het teken van de internationale aidsconferentie en wordt er aandacht gevraagd voor aids en hiv. Dit gebeurt bijvoorbeeld door een fakkeltocht door de binnenstad van Amsterdam, die werd georganiseerd door Brenda en andere mannen en vrouwen die leven met hiv.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie