Emy verloor oom en tante bij MH17: "Ik heb weinig hoop voor de rechtszaak"
- News
- Emy verloor oom en tante bij MH17: "Ik heb weinig hoop voor de rechtszaak"
Bijna zes jaar na het neerstorten van vlucht MH17 is vandaag eindelijk de rechtszaak begonnen. Een zware tijd voor de nabestaanden die hopen op gerechtigheid en antwoord op hun onbeantwoorde vragen. Emy verloor haar oom en tante tijdens deze ramp en vertelde in Start met Fernando hoe zij dit hele proces beleeft.
Weinig hoop
Zelf dacht Emy dat er nooit een proces zou komen. Ze houdt zich ook niet veel bezig met de hele rechtszaak, omdat ze het gevoel heeft dat het niks gaat opleveren.
"Ik vind het natuurlijk goed dat er een proces is begonnen, maar ik heb weinig hoop dat de echte daders gevonden en berecht zullen worden. Zo is er bijvoorbeeld geen enkele verdachte die aanwezig zal zijn tijdens het proces. Het heeft geen toegevoegde waarde voor mij, want het brengt mijn oom en tante er toch niet mee terug. Die hele houding van Rusland en hoe ze al die jaren hebben gedaan, dat staat me gewoon echt niet aan."
Remember the good times
Na al die jaren heeft Emy de ramp een plekje kunnen geven en probeert ze vooral de positieve kant op te kijken. "Toen het net gebeurde, vroeg me ik heel lang af waarom dit is gebeurd. Dat soort vragen heb ik nu achter me gelaten, want daar maak je jezelf alleen maar gek mee. Ik heb focus mij meer op het herinneren van de leuke en goede momenten met mijn oom en tante."
Impact
Emy vertelt ook over de impact die het heeft gehad op haar hele familie. Ze merkt dat haar familie hechter is geworden dan dat ie al was. Toch blijven de moeilijke momenten tijdens bepaalde situaties nog steeds terugkeren. "Het heeft op elke verjaardag of grote gebeurtenis een supergrote impact, vooral voor mijn opa en oma. Het heeft toch wel een verdrietig randje. We zijn dan met elkaar om iets te vieren, maar toch denken we van: we ze zijn niet compleet. Het is eigenlijk een beetje bitterzoet."
Wat gebeurde er die dag?
Een Boeing 777 van Malaysia Airlines met vluchtnummer MH17 was op 17 juli 2014 onderweg van Amsterdam naar Kuala Lumpur toen het boven Oost-Oekraïne uit de lucht werd geschoten door een raket, afkomstig van een brigade van het Russische leger. Alle 298 mensen aan boord, waarvan 193 Nederlanders, kwamen om het leven. Het onderzoek van de rampplek en het terugbrengen van de lichamen verliep moeizaam. Pas op 21 maart 2015 waren er 296 slachtoffers geïdentificeerd. Van twee slachtoffers is de identiteit nooit vastgesteld. Afgelopen week maakte het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) bekend een laatste poging te doen om de identiteit van de twee slachtoffers vast te stellen. In De Telegraaf verklaarde NDI-deskundige Arnoud Kal het volgende:
"We hebben nog steeds botfragmenten van de rampplek, waar we toen geen dna uit konden halen. Mogelijk nu wel. Het is cruciaal in het rouwproces van nabestaanden dat hun dierbaren daarna ook worden geïdentificeerd. Op twee mensen na is ons dat gelukt. We geven niet op."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.