FunX

CritiX Café: "Ik wilde het mijn moeder niet vertellen."

  1. Newschevron right
  2. CritiX Café: "Ik wilde het mijn moeder niet vertellen."
In het CritiX Café werd zondagavond gesproken over twee heel verschillende onderwerpen. In de eerste twee uur spraken we over iets waar de meeste mensen juist erg moeilijk over spreken: seksueel geweld en de effecten daarvan. In het tweede uur was rapper en spoken word artiest Stryder te gast om te praten over de vraag of muziek een boodschap hoort te hebben.

Seksueel geweld
CritiX-presentatrice Zarayda schreef in ‘Het Waarom-meisje’ haar persoonlijke verhaal over seksueel geweld van zich af (luister hier haar gesprek hierover met Morad & Shay). Het boek ligt vanaf deze week in de winkel en dat vormde de aanleiding om het over dit taboe te hebben in de show.

Luisteraar Elise was helder: "Je houdt er problemen aan over als je het niet verwerkt. En je verwerkt het door er juist over te praten." Volgens luisteraar Naomi is dat zo makkelijk nog niet: "Als slachtoffer zit je met schaamte en dáár moet je overheen, juist dat maakt het lastig. Je ontkent het liever.”

Traumatherapeut Lucas van Gool benadrukte dat laatste: "Alles in het lichaam is erop gericht om géén schaamte en schuld te voelen. Dat maakt praten lastig. Je sluit je liever op of je gaat juist héél erg losbandig leven om alles te vergeten."

Moeder & dochter
Moeder Annette en dochter Maria vertelden hun pijnlijke verhaal. Moeder Annette heeft twee kinderen die slachtoffer werden van seksueel geweld, waarvan Maria er eentje is. Samen zetten zij zich actief in voor www.seksueelgeweld.nl, om slachtoffers en hun dierbaren bij te staan.Stryder
“Muziek moet meer gebruikt worden om bewustzijn te creëren,” dat was de stelling voor ons laatste uur. We spraken erover met rapper en spoken word artiest Stryder (van Stryder en Gaza) die erom bekend staat geen blad voor de mond te nemen. Hij was helder: “Bij mij staat het verhaal centraal. Dat wil ik zo puur mogelijk vertellen.”Huisdichter Derek Otte sloot de show weer af:CritiX Café is de plek waar jouw mening telt. Heb jij een suggestie voor een onderwerp of heb je een stuk geschreven over iets dat jou bezighoudt? Mail dan naar critix@funx.nl!
Ster advertentie
Ster advertentie