FunX

Jack $hirak had een psychose en vertelt hoe hij eruit is gekomen

  1. Newschevron right
  2. Jack $hirak had een psychose en vertelt hoe hij eruit is gekomen

"Ik werd heel bang, dat was een groter probleem dan die hallucinaties. Ik heb een paar jaar lang alleen maar paniek en angst gevoeld." Dat vertelde Jack $hirak vanmorgen in Start met Fernando. Hij had een psychose en wist er op een gegeven moment mee te breken. Maar dat is alles behalve makkelijk geweest.

echte gevoelens onderdrukken

Hoewel het nu dus weer goed gaat met de producer, en tegenwoordig ook dj, heeft hij een aantal zware jaren achter de rug. Zo is Jacks moeder gestorven in zijn armen en heeft hij een opeenstapeling van andere negatieve dingen meegemaakt. Hoe hij ermee dealde? Blowen. Het duurde even voordat Jack erachter kwam dat dat niet de manier was. Hij kreeg dan ook lichte psychoses die elkaar opvolgden.

"Ik heb echt veel meegemaakt en destijds nooit emotie of angst getoond. Toen ik wel eenmaal besloot te stoppen met blowen, kon ik mijn emoties niet meer onderdrukken daarmee. Je lichaam gaat weer werken en je hersenen worden niet meer onderdrukt en dan knapt er gewoon iets. Ik zag dingen die er niet waren, hoorde stemmen en werd heel bang."

alcohol is niet de oplossing

Na het stoppen met blowen, besloot Jack $hirak het weg te drinken door middel van alcohol, maar ook dat was natuurlijk niet de oplossing en dat merkte hij. Het werd alleen maar erger. "Ik kwam zelfs op een punt dat ik een einde aan mijn leven wilde maken. Ik was niet in een emotionele bui, ik had er heel goed over nagedacht en het zelfs met mijn familie besproken. Zo zwaar was het voor mij. Iedereen was een beetje ten einde raad."

eyeopener

Ondanks Jacks wens om te sterven, lukte het hem toch om uiteindelijk in te zien hoe mooi het leven kan zijn. En dat gebeurde na een heel leuk avondje uit met vrienden. Hoewel Jack weer net iets te veel gedronken had en de volgende morgen miserabel wakker werd, kwam die ochtend ook het besef. Het hakte in en daar was zijn kantelpunt dan ineens. "Ik dacht, ik kan twee dingen doen: of elke dag drinken zodat je je zogenaamd niet meer kut voelt, maar eigenlijk doe ik dan wat ik eerst deed met blowen. Of nadenken over de reden dat alcohol bij mij werkt." Jack zag daarvoor namelijk niet in dat zijn probleem iets mentaals was waar hij mee moest dealen.

"Toen ik voor het eerst zo'n eyeopener had, realiseerde ik me ineens echt dat het allemaal tussen je oren zit. Ik ben daarna ook nooit meer naar een psychiater gegaan, ik dronk niet elke dag meer en uiteindelijk ben ik er zo uitgekomen."

#OPENUP

Meer dan 4 op de 10 jongeren kampt met psychische klachten. NPO 3FM, MIND en verschillende andere jongerenmerken, waaronder FunX, staan van 6 tot en met 12 april in het teken van #openup om het taboe onder jongeren te doorbreken. Praten over over je burn-out, depressie, angst, persoonlijkheids- of eetstoornis is namelijk hartstikke belangrijk! Deel jouw eigen #openup op social en help mee om psychische problemen onder jongeren bespreekbaar te maken.

Ster advertentie
Ster advertentie