FunX

Is het triest als je tegenwoordig nog rookt?

  1. Newschevron right
  2. Is het triest als je tegenwoordig nog rookt?

Het is voor de meeste mensen geen geheim meer dat roken heel erg slecht voor je is. Toch rookt ongeveer een kwart van de Nederlands nog steeds. Hoe komt dat? Is dat je eigen domme keuze of ligt de schuld bij iemand anders? Bij Critix spraken panelleden over de stelling: het is triest als je tegenwoordig nog rookt.

Stoppen met roken is moeilijk

Hazjir Adil is het niet met de stelling eens, volgens hem hebben rokers vaak hun verslaving niet zelf in de hand. "Mensen zijn wel serieus aan roken verslaafd, en door dat triest te noemen verneder je eigenlijk iemand." Zelf rookte Hazjir vier jaar lang twee pakjes per dag. Hij snapt daarom heel goed waarom het zo moeilijk is om te stoppen met roken.

"Voor sommigen is het roken van een sigaret een moment van genot. Het is even een momentje voor jezelf."

Triest als je begint met roken

Zenzi Moezel vindt het niet triest als je tegenwoordig nog rookt, maar wel stom als je er nu nog aan begint. "Mijn moeder probeert al dertig jaar te stoppen, maar het lukt niet. Dat vind ik niet triest. Maar als je nu nog aan roken begint, dan weet je wat de gevolgen zijn en dan ben je dom." Toch begrijpt ze wel waarom kinderen alsnog verslaafd raken aan sigaretten.

"Er is groepsdruk, je wilt erbij horen. Je bent dan niet meer in staat om zelf te kiezen of je het wel of niet wil doen."

Ingrijpen?

Zenzi vindt dat de overheid moet ingrijpen door roken te gaan verbieden. Maar Hazjir is het daar helemaal niet mee eens. Hij vindt dat iedereen daar zelf over moet kunnen beslissen. Daarnaast zouden er volgens hem dan ook andere dingen verboden moeten worden. Zo wijst hij naar het colaatje dat Zenzi drinkt.

"Als je roken gaat verbieden, dan moet je ook kijken naar junkfood. Cola is ook slecht voor je."

Schuld

Is het nu compleet je eigen schuld als je verslaafd bent aan roken? Longarts Wanda de Kanter vindt van niet. Volgens haar zijn de tabaksproducenten schuldig aan het verleiden van jonge kinderen om te gaan roken. Zij sloot zich aan bij advocate Bénédicte Ficq en deed aangifte tegen de vier grootste tabaksproducenten in Nederland. Als longarts ziet Wanda hoe ernstig het probleem is. "Wij zien alle mensen die aan roken doodgaan."

Verslaafd maken

Het initiatief om aangifte te doen begon bij longkankerpatiënt Annemarie van Veen. Zij wil er alles aan doen om te voorkomen dat kinderen verslaafd raken aan roken en daar ook uiteindelijk ongeneeslijk ziek van worden. Verschillende ziekenhuizen, kinderartsen en ook KWF Kankerbestrijding voegden zich in deze zaak. Wanda de Kanter legt uit waarom zij de tabaksindustrie de schuld geven van het opzettelijk verslaafd maken van rokers.

"De tabaksindustrie doen allerlei stofjes bij de sigaretten om mensen verslaafd te maken. En sigaretten zijn ook nog eens op elke hoek van de straat te koop. Die giftige combinatie maakt dat mensen eraan doodgaan."

Het uiteindelijke doel is om de sigaretten zoals ze nu te koop zijn, compleet van de markt te halen, zodat er alleen nog ruwe tabak verkocht wordt. De tabaksindustrie voegt op dit moment namelijk tijdens het bewerkingsproces duizenden stoffen toe aan tabak. Die stoffen versterken de verslaving enorm.

Oproep

Met de steun van zo'n veertig organisaties, kun je wel zeggen dat er een maatschappelijke beweging tegen de tabaksindustrie in gang is gezet. Maar Wanda heeft nog een oproep:

"Ik zou het fantastisch vinden als ook scholen, sportclubs en culturele instellingen ook aangifte gaan doen."

Ster advertentie
Ster advertentie