Critix Café: IS, bangalijstjes en bootycalls
- News
- Critix Café: IS, bangalijstjes en bootycalls
Het was weer een drukke avond in het CritiX Café. Maatschappijhistoricus Zihni Özdil kwam voorbij om met ons te praten over de vraag of moslims openlijk afstand moeten nemen van IS, reporter Jeansen kwam langs om te praten over zijn artikel over banga-accounts op Instagram en we sloten het uur af met… Booytcalls.
Uur 1: ‘Als moslim moet je openlijk afstand nemen van IS’
Moeten moslims openlijk afstand nemen van de gruweldaden die IS in naam van de Islam begaat? Die vraagt houdt Nederland al de hele week bezig. Zihni Özdil was er duidelijk over: “Met elkaar praten, daar gaat het om. Dat religieuze organisaties afstand nemen, is terecht. Prettig ook. Maar afstand EISEN van een hele gemeenschap, waar zo veel verschillende mensen toe behoren? Dat kan niet!”
Samira Bouchibti was het daar niet mee eens: “De Islam staat er niet goed op omdat het misbruikt wordt voor de meest verschrikkelijke daden. Moslims moeten laten zien: dit zijn wij niet, dit is niet mijn Islam. Mijn moeder vertelt mensen van een vredige Islam. Zo neem je geen afstand, maar let je wel zien hoe het werkelijk zit.”
Derek Otte sloot de show af met een scherpe spoken word over dit onderwerp:
Uur 2: ‘Op een bangalijst? Eigen schuld!’
Reporter Jeansen schreef afgelopen week een artikel over banga-accounts op Instagram. Hij ontdekte dat dit een groeiende trend is. Dames worden ‘geëxposed’ door jongens die ze exposen: wie is de schuldige in dit verhaal?
Jeansen was te gast om zijn artikel te duiden. Hem viel het vooral op dat verhalen over de meisjes die op banga-accounts terecht komen, vaak niet eens echt waar zijn. Een anoniem slachtoffer beaamde dit via de app: ‘Ik ben verkracht en dat is vast gelegd. Nu gaan die foto’s rond op internet. En dan ben ik een banga? Don’t judge so quickly!’
Maaike Pekelharing van Meldpunt Kinderporno belde in om ons te attenderen op de site van Help Wanted. Daar staat wat je als slachtoffer kunt doen wanneer jouw intieme foto’s worden misbruikt.
De stelling was volgens Roos van Ees verklaarbaar. Zij werkte samen met Sunny Bergman aan de documentaire Sletvrees: “Seksualiteit kan tegenwoordig publiekelijk beoordeeld worden, er is haast geen privé meer. Dat maakt dat iedereen maar denkt er een oordeel over te kunnen vellen.”
Uur 3: ‘Er is niks mis met een bootycall’
De uitzending werd luchtig afgesloten met een discussie over bootycalls. Kan het echt niet of zijn we allemaal mensen met behoeften die soms vervuld moeten worden, met of zonder relatie? Opvallend was dat de dames die reageerden, het vooral eens waren met de stelling:
CritiX Café is de plek waar jouw mening telt. Heb jij een suggestie voor een onderwerp of heb je een stuk geschreven over iets dat jou bezighoudt? Mail dan naar critix@funx.nl!
Lees ook
FunX
Kleine John en Chavanté verrassen fans voor hun verjaardagFunX
Future onthult dat Kendrick Lamars verse op Drake-diss 'Like That' hem frustreerdeFunX
Dit is waarom al je favoriete celebrities naar Dubai verhuizen (Boef, Fadim Kurt, Nesim)FunX
FunX' Mahi in tranen uit door emotionele video van ouders: "Waarom doe je dit nou?"