FunX

Perquisite wil onderzoek naar illegaal downloaden

  1. Newschevron right
  2. Perquisite wil onderzoek naar illegaal downloaden
Perquisite is onlangs gekozen als nieuw bestuurslid van Buma/Stemra en vertelde vanochtend in Start wat hij wil gaan doen. Zo wil Pieter Perquin, zoals hij echt heet, artiesten beter vertegenwoordigen. Daarnaast wil Perquisite verandering brengen in het slechte imago van de auteursrechtenorganisatie en onderzoek doen naar modellen waardoor artiesten minder het dupe zijn van illegaal downloaden.

Vertegenwoordigen

Buma/Stemra is een auteursrechtenorganisatie die op dit moment aan het vernieuwen is. Dat moeten ze haast wel, aangezien de gemiddelde leeftijd van het bestuur rond de 50 ligt. Ook hebben ze last van een slecht imago. Perquisite kan de oplossing zijn: "Ik heb me verkiesbaar gesteld, omdat ik denk dat het goed is als er meer jonge mensen in het bestuur van Buma/Stemra komen." Perquisite is van plan om veel dingen te veranderen. "De artiesten die je nu in DWDD ziet en op de radio hoort worden niet goed vertegenwoordigd door het bestuur en daar wil ik verandering in brengen."

Illegaal downloaden

De kersverse bestuurslid wil ook een open discussie over illegaal downloaden beginnen, omdat iedereen er volgens hem van uit gaat dat muziek gratis moet zijn. "Muziek maken kost hartstikke veel geld en inzet. De artiesten verdienen daarom ook een beloning. Je kunt bijvoorbeeld met een abonnementsstructuur werken. Iedereen die op internet zit betaalt dan bijvoorbeeld 1 euro of 50 cent per gigabyte die gedownload wordt." Hij vergelijkt het met een soort kijk- en luistergeld dat je kan verdelen onder componisten, filmmakers, artiesten en regisseurs. "Daar wil ik breed onderzoek naar doen."

Tips voor nieuwkomers

Perquisite gaf tot slot tips voor jonge luisteraars die ook iets met muziek willen doen. "Het is heel moeilijk om van muziek te leven. Je moet het alleen doen als je iemand bent die risico’s durft te nemen en hard kan werken. Je moet mensen om je heen verzamelen die jouw tips kunnen geven en je moet ook je muziek laten horen via social media." Volgens de muzikant moet je dus klein beginnen en vervolgens je carrière langzaam opbouwen.

{source}
<iframe width="550" height="166" scrolling="no" frameborder="no" src="https://w.soundcloud.com/player/?url=http%3A%2F%2Fapi.soundcloud.com%2Ftracks%2F71694609"></iframe>
{/source}
Ster advertentie
Ster advertentie