FunX

Metro: Uitrekken en klaar voor de dag

  1. Newschevron right
  2. Metro: Uitrekken en klaar voor de dag
Wakker worden, uitrekken en klaar voor de dag. Een ochtend in de FunX-studio met Fernando en Laila.
Speciaal voor vroege vogels of voor mensen die net van hun nachtdienst terugkomen. Start, de ochtendshow van FunX, brengt je tussen 6.00 en 10.00 uur naar bed of naar je werk.

Metro keek een ochtendje mee met presentator Fernando en producer slash side-kick Laila.

Het ‘on-air-licht’ springt op rood. “Ja goedemorgen, het is weer een nieuwe dag, rek je even lekker uit en maak je klaar voor de dag…dit is Start!” Ondanks het vroege tijdstip is de motor van presentator Fernando al helemaal warmgelopen. ADHD-gedrag, noemt Laila het met een knipoog, maar een ding is zeker: je wordt er wel vrolijk wakker van.

Na de nos-headlines en de file-update van Laila is het tijd voor een ochtendritueel, de welbekende meezinger ‘Hoofd, schouders, knie en teen’. De presentatoren galmen het lied met enthousiasme (lees: met gymnastiekbewegingen & special effects) door de studio om de luisteraars even goed wakker te schudden. “Na al dat negatieve nieuws en die rotfiles, maakt dit de mensen weer wat vrolijker”, verklaart Fernando het ritueel.


Vanochtend is Karsu Dönmez, een 18-jarige zangeres, te gast in de studio. Ze komt vertellen over een optreden dat ze binnenkort geeft en licht verder toe hoe ze haar zangcarrière vanaf dit moment verder denkt te ontwikkelen. “Nou straks willen we nog meer over je horen en je gaat natuurlijk een stukje voor ons zingen na het volgende nummer”, lacht Fernando. “Jeetje wat een gemeen lachje”, zegt Laila als de muziek start. “Wil je eigenlijk wel zingen Karsu?” Het meisje knikt en begint te piekeren over welk nummer ze zou gaan zingen. Maar, als je de Carnegie Hall in New York hebt gehad, draai je de microfoon niet om voor een a capella refreintje in een radiostudio. Karsu zingt dan ook een lekker, jazzy stukje van een van haar nieuwe liedjes.


De presentatoren nemen afscheid van de studiogast en hebben nog een uur te gaan. Tussendoor leggen ze uit wat er nou zo leuk aan is om bij de radio te werken. “Het leukste is dat je zoveel mensen ontmoet, de levensverhalen die je hoort. Radio is veel echter dan bijvoorbeeld televisie, want daar is het vaak heel erg ‘voorgeproduceerd’, de spontaniteit gaat er na take 386 wel vanaf”, vertelt Fernando.


Tot slot heeft Laila nog wel een advies voor mensen die ervan dromen om ook bij de radio te werken. “Er is niet echt een opleiding voor, maar veel mensen die deze kant uit willen studeren iets in de richting van media en entertainment. Belangrijker is om niet superverlegen te zijn en gewoon te solliciteren op een manier die bij je past. Stap gewoon op een radiostation af en laat zien hoe gemotiveerd je bent!”

Bron: Milou van der Will, Metro

Ster advertentie
Ster advertentie