FunX

SPOKEN: Discriminatie door de politie

  1. Newschevron right
  2. SPOKEN: Discriminatie door de politie
Aangehouden worden op basis van je uiterlijk of afkomst is de definitie van 'etnisch profileren'. Er zijn genoeg mensen die dit gevoel hebben dat ze met grote regelmaat etnisch geprofileerd worden. Echter ontbreekt het vaak aan harde cijfers.

Onderzoek
Cultureel Antropoloog Sinan Çankaya was in Spoken te gast. Hij heeft onderzoek gedaan naar etnisch profileren bij de Amsterdamse Politie. Uit dit vijf jaar durende onderzoek heeft hij een aantal opmerkelijke conclusies getrokken. Deze deelt hij dan ook in Spoken.

DoeTank
Jair Schalkwijk & rapper Gikkels van Stichting DoeTank kwamen langs bij Spoken. Zij organiseerde afgelopen zomer een trainingsweek voor jongens die zich gediscrimineerd voelen door de Amsterdamse politie. Samen met een aantal andere jongeren hebben zij een discriminatietest ontwikkeld zodat er aangetoond kon worden dat er door de Politie etnisch geprofileerd wordt. Zij besloten in het geheim een groep blanke en donkere jongens te filmen om te zien hoe hierop gereageerd werd. Met dit filmpje als resultaat.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.Heb je ook het gevoel dat je gediscrimineerd wordt door de politie? Kom dan 28 november avond georganiseerd over etnisch profileren. Je kan daar in debat met verschillende politici, de politie en wordt er een muzikale afsluiting door Gikkels gedaan.

Dichter Bij De Dichter
De Rotterdamse dichter, Khalid was afgelopen week huisdichter bij Spoken. Zelf heeft hij ook een ervaring gehad met etnisch profileren door de politie.

Spoken met Manu
{audio}http://download.omroep.nl/funx/audio/spoken/20131103220001.mp3{/audio}
(rechter muisknop > doel opslaan als)

Big L ft. Fat Joe - The Enemy
Gikkels - Doofpot
Nas ft. Lauryn Hill - If I Ruled The World
N.W.A - Fuck The Police
Pharaohe Monch - Clap
Dead Prez - Propaganda
Dichter Bij De Dichter: Khalid
Chamillionaire ft Sway - Riding Dirty (Remix)Ster advertentie
Ster advertentie