FunX

Voorkom huidkanker op jonge leeftijd

  1. Newschevron right
  2. Voorkom huidkanker op jonge leeftijd
Huidkanker komt voor in allerlei vormen en maten, maar de agressiefste vorm is een melanoom. Dermatoloog Dr. Nicole W.J. Kelleners-Smeets vertelt in Start dat je op je moedervlekken moet passen. "Let op als je moedervlek veranderd van kleur of van grootte veranderd of gaat bloeden."

Voorkomen

Een melanoom is volgens de dermatoloog erfelijk, maar het kan ook spontaan optreden. "Het is niet meteen dodelijk, want het grootste deel zaait niet uit. Maar het kan wel en dan is de behandeling zeer moeilijk."Je voorkomt huidkanker door je goed in te smeren als je in de zon loopt. "Zorg dat je op vakantie naar bijvoorbeeld de Middellandse Zee factor 30 meeneemt. Doe net als de mensen daar en zoek tussen 11.00 en 15.00 uur de schaduw op." Het gebruiken van een zonnebank raadt Nicole af, omdat we al genoeg zon krijgen van de zon. "Je kan huidkanker krijgen van de zon, waarom zou je dan nog een reden opzoeken?"

{source}
<iframe width="550" height="166" scrolling="no" frameborder="no" src="https://w.soundcloud.com/player/?url=http%3A%2F%2Fapi.soundcloud.com%2Ftracks%2F84841425"></iframe>
{/source}

Donkere huidskleur

Donkere mensen hebben volgens de dermatoloog minder last van huidkanker. "Een donkere huid heeft bescherming door de donkere pigmentering. Daar kan de zon minder schade aanrichten dan bij blonde mensen met blauwe ogen. Het risico op huidkanker is daardoor vele malen kleiner."

{source}
<iframe width="550" height="309" src="http://www.youtube.com/embed/RLgwAPnhGCo" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
{/source}
Ster advertentie
Ster advertentie