FunX

Tilburgse studenten verblijven in tentenkamp door woningnood

  1. Newschevron right
  2. Tilburgse studenten verblijven in tentenkamp door woningnood

In Tilburg is er woningnood. Er zijn te veel internationale studenten aangenomen en er is een gebrek aan kamers voor hen. Om te voorkomen dat deze studenten op straat belanden, heeft de internationale studentenvereniging ingegrepen. De organisatie heeft voor de gedupeerden een tentenkamp is opgezet. Max, voorzitter van de internationale studentenvereniging, vertelt erover in Jouw Stad NL.

Rare situatie

"Het is een hele aparte situatie: je zou denken dat de gemeente het zou moeten oppakken, maar blijkbaar is het aan de studenten zelf om het probleem op te lossen", vertelt Max. De flinke woningnood in Tilburg komt doordat de Universiteit van Tilburg dit jaar 400 extra internationale studenten heeft aangenomen."Maar er is eigenlijk geen huisvesting voor hen", zegt Max. "In Tilburg heerst er het rare fenomeen: Dutch only, dus dan willen studentenhuizen alleen maar Nederlandse studenten."

Niet verwacht

In het tentenkamp verblijven momenteel 45 mensen en er is plek voor 50. "We hebben mensen uit Vietnam, China, Australië, Roemenië, Bulgarije..." De studenten hadden niet verwacht om in een tentenkamp terecht te komen. "Zij hebben het idee dat Nederland heel positief en open is naar iedereen en dan komen ze hier en dan valt het heel erg tegen."

Toch probeert iedereen er volgens Max het beste van te maken. Het tentenkamp is ingericht als een soort festival terrein en de sfeer is er gezellig. "We zitten 's avonds gezellig met elkaar, drinken een biertje en praten met elkaar."

Begeleiding

Het kamp is tot 8 september open, daarna kunnen de studenten eventueel in een hotel overnachten. Dankzij de aandacht die dit probleem in de media heeft gekregen, zijn er verschillende mensen naar Max toegekomen om hem te helpen met een oplossing. "Hopelijk heeft iedereen aan het einde van het kamp iets gevonden. Ze worden in ieder geval intensief begeleid."

Ster advertentie
Ster advertentie