FunX

Vivian kreeg op opmerkelijke manier te maken met online shaming: "Belangrijk dat er beter gemonitord wordt"

foto: Unsplash
  1. Newschevron right
  2. Vivian kreeg op opmerkelijke manier te maken met online shaming: "Belangrijk dat er beter gemonitord wordt"

Vivian (23) kreeg op een opmerkelijk manier te maken met online shaming. Toen zij twee jaar geleden in het publiek zat van een televisieprogramma, werd er een Snapchat gemaakt van haar afwijkende ogen. Dit werd vervolgens via een groot platform gedeeld. "Toen ik erachter kwam, had het al 10.000 likes", zegt Vivian, die haar verhaal deelde in FunX Fresh bij Eva.

Vivian (23) vertelt in FunX Fresh over haar opmerkelijke ervaring met online shaming

10.000 likes

Vivian zat in het publiek op de eerste rij achter een BN'er, waardoor zij regelmatig in beeld kwam. "Op een gegeven ben je aan het wachten omdat er zoveel gepraat wordt, dus dan kijk je gewoon een beetje voor je uit", zegt Vivian, die een oogafwijking heeft waardoor ze scheel kijkt. "Er werd een vraag gesteld over drugs en iemand heeft toen een Snapchat gemaakt met de tekst erbij: 'Volgens mij heeft die daarachter ook wat gebruikt'." De Snapchat is vervolgens opgestuurd naar een groot platform met veel volgers op zowel Facebook als Instagram. "Ze hadden op dat moment 500.000 volgers en hebben dat toen geplaatst. Toen ik erachter kwam, had het op Instagram al 10.000 likes. Dus dat hebben een hoop mensen gezien", zegt Vivian.

Geschrokken

Vivian schrok vooral van het feit dat zoveel mensen het al hadden gezien op het moment dat zij de Snapchat van zichzelf ontdekte. "Ik heb het toen natuurlijk gerapporteerd en toen was het ook best wel snel eraf gehaald. Zij hebben aangegeven dat hun redactie het nooit had mogen plaatsen, maar ja, spijt komt altijd achteraf", zegt ze. Doordat Vivian de post had gerapporteerd, kon ze de reacties niet meer lezen. "Dus ik weet niet wat er allemaal over is gezegd. Maar ik heb toen vooral van mijn vrienden heel veel liefde gekregen."

Quote

Ik denk dat het voornamelijk belangrijk is dat er beter gemonitord wordt, ook door ouders.

Vivian

'Steeds meer online shaming'

Ondanks dat het toen een enorme impact op Vivian heeft gehad, zegt ze er nu wel weer aardig overheen te zijn. "Ik denk er niet meer dagelijks aan, ook niet wekelijks, maar ik weet wel, ik zou nooit meer meedoen aan zo'n spelshow waar je zo duidelijk in beeld komt. Dat zou ik niet snel meer doen", aldus Vivian, die zich zorgen maakt omdat zij denkt dat online shaming alleen maar toe zal nemen. "Vooral met de opkomst van TikTok, waar heel veel jonge kinderen ook op zitten, denk ik dat het steeds meer wordt en steeds meer mensen er mee te maken gaan krijgen. Ik denk dat het voornamelijk belangrijk is dat er beter gemonitord wordt, ook door ouders."

Vivian heeft wel nog een tip voor mensen die te maken krijgen met online shaming. "Als het toch is gebeurt, luister er niet teveel naar. Negeer het gewoon en blijf dicht bij jezelf. Laat het je niet gek maken."

Ster advertentie
Ster advertentie