FunX

Jaleesa had ineens vijf halfbroers- en zussen en zo ging ze ermee om

foto: Pexels
  1. Newschevron right
  2. Jaleesa had ineens vijf halfbroers- en zussen en zo ging ze ermee om

"Ik kreeg tien jaar geleden ineens een berichtje via Hyves van mijn halfbroertje die nu 19 jaar is. Hij stuurde letterlijk: Hey, je kent me niet, maar ik ben je broertje." Dat vertelde Jaleesa (29) aan FunX. Haar eerste gedachte: 'WTF'.

"Ik was vooral boos op mijn vader. Waarom wist ik dit niet? Je vindt het gewoon raar en gaat je dan allerlei dingen afvragen, zoals: wanneer is het gebeurd? Je hebt ineens een broertje. Ik was er in eerste instantie verdrietig over en moest best wel huilen."

niet de eerste keer

Het was niet voor het eerst dat Jaleesa zoiets te horen kreeg. Toen haar volle zusje - nu 21 - geboren werd, kwam Jaleesa erachter dat haar vader was vreemdgegaan en ergens anders ook een andere dochter had verwekt die destijds al één jaar was. Alsof het nu al niet super ingewikkeld klinkt, wordt het alleen maar erger.

man the fuck up

Hoe ga je er eigenlijk mee om als er ineens van alle kanten halfbroertjes- en zusjes opduiken? Aanstaande zondag wordt daar uitvoerig over gesproken in een nieuwe TopiX. De aanleiding? Dit artikel, waarin een jonge vrouw uitgebreid vertelt over de situatie met haar 24 halfbroers- en zussen die niet weten dat ze bestaat. Is het niet juist goed om te connecten met je bloedverwanten? En is dat eigenlijk niet de taak van de ouder die deze situatie creëert? Jaleesa vindt van wel.

"Ik vind het eigenlijk de verantwoordelijkheid van mijn vader om ons allemaal bij elkaar te brengen. Ik ben ook een kind en heb hier ook niet om gevraagd. Hoe je het ook wendt of keert, de kinderen kunnen er niks aan doen."

Jaleesa's vader heeft in totaal zeven kinderen met zes verschillende vrouwen. Maar zijn kinderen - ofwel de (half)broers- en zussen - met elkaar in contact brengen heeft hij überhaupt nooit geprobeerd. Hoewel Jaleesa vrij weinig weet over een aantal van haar halfbroertjes- en zusjes, heeft ze wel eens contact met haar halfbroertje Vasco nadat hij haar op vrij jonge leeftijd dus zelf een berichtje stuurde.

"Ik moest de informatie eerst tot me laten komen. Je beseft wel dat je dezelfde vader hebt, maar de relatie met een halfbroer of halfzus die je ineens leert kennen, blijft heel anders dan met mijn volle zusje met wie ik ben opgegroeid."

"wie ben ik uiteindelijk?"

De eerste ontmoeting tussen Vasco en Jaleesa - die ruim tien jaar van leeftijd verschillen - volgde al vrij snel. Ze gingen naar de bios onder begeleiding van een tante. "We zijn toen met z'n allen naar de bioscoop gegaan. Een kinderfilm natuurlijk. Ik vond het ergens best awkard. Ergens voelde ik me wel meteen de grote zus, maar ook weer niet in alle volwaardigheid."

Jaleesa vindt het maar lastig, want doordat ze niet samen opgegroeid zijn, heeft ze niet het idee dat zij de persoon is die haar halfbroertje bijvoorbeeld wijze lessen kan meegeven of erop kan aanspreken als iets niet helemaal oké gaat. "Wie ben ik uiteindelijk? Ik ben wel de grote zus, maar nooit in zijn leven geweest en dat komt door onze vader."

Gelukkig konden Jaleesa en Vasco het uiteindelijk ook wel zonder hulp hun vader af. "We hebben sowieso nog wel contact gehouden na onze allereerste ontmoeting. Vasco vroeg ooit of we naar een voetbalwedstrijd van hem wilden komen kijken. En we nodigen elkaar uit op bijvoorbeeld verjaardagen."

met open armen

Vasco is eigenlijk de enige van de halfbroertjes- en zusjes met wie Jaleesa wel eens echt contact heeft. Met alle anderen had ze het ook wel graag gewild, maar de verschillende situaties laten het niet direct toe. Zo woont bijvoorbeeld Jaleesa's jongste halfbroer - wiens naam en leeftijd ze niet precies weet - in Suriname. Daarnaast spreekt ze haar vader niet meer en dat is toch wel de man die haar meer informatie kan geven.

"Pas als hij er zelf meer informatie over geeft, dan zal ik actie ondernemen om de rest eventueel ook op te zoeken. Als dat niet gebeurt, dan laat ik het gewoon zo."

Hoewel de situatie heel ingewikkeld is, probeert Jaleesa haar onverwachte bloedverwanten te zien als een verrijking. "Het is eigenlijk heel dubbel, want je hebt er niet om gevraagd, maar probeer gewoon liefde te geven en ervoor open te staan. Neem Vasco als voorbeeld. We hebben niet de broer/zus-relatie die we eigenlijk zouden moeten hebben, maar je weet nu wel van elkaars bestaan en als er wat is, zal ik hem altijd helpen."

Praat mee!

Aankomende zondag bespreken zowel Jaleesa als Vasco hun verhaal uitgebreid in een nieuwe TopiX van 17.00 - 19.00 uur. En jij kan meepraten!

Ster advertentie
Ster advertentie