FunX

'Ik voel me veilig door cameratoezicht'

  1. Newschevron right
  2. 'Ik voel me veilig door cameratoezicht'
Uit een recent onderzoek blijkt dat daders zich soms niks aantrekken van de camera's om hen heen. Relschoppers camoufleren hun gezicht of ontlopen de apparatuur. Daarnaast wordt er niet op alle plekken live meegekeken en hebben niet alle camera's de kwaliteit om mensen herkenbaar in beeld te brengen. Voel jij je ondanks de bovenstaande feiten veiliger door de cameratoezicht in jouw stad?

Wat vind jij?

Op FunX.fm, de FunX-app en Facebook.com/FunXFM stond de stelling: '24-Uurs cameratoezicht op straat heeft geen nut, ik voel me niet veiliger.' Je was het er niet mee eens. Ruim 60% van de stemmers klikte op 'oneens'. Dus net als uit het bovenstaande onderzoek blijkt, voel jij je wel veiliger door het cameratoezicht.

Onderzoek

"In een aantal gemeentes werkt cameratoezicht wel degelijk", zegt Frits Vlek. Hij is directeur van het onderzoeksprogramma Politie en Wetenschap aan de politieacademie. In Nederland zijn er zo'n 125 gemeentes die gebruikmaken van cameratoezicht. Dat gebeurt met name in uitgaansgebieden. Vlek: "Gemeentes willen vaak besparen op dit soort dingen, maar het werkt natuurlijk alleen als je goede camera's gebruikt en mensen traint die de live beelden in de gaten houden." De directeur verwijst ondermeer naar de rellen in Londen. "Daar stonden heel veel camera's, maar dat maakte toen weinig verschil".

In opdracht van het onderzoeksprogramma Politie en Wetenschap werd er ondermeer onderzoek gedaan naar hoe veilig ouders en jongeren zich voelen, in gebieden met cameratoezicht. De uitkomsten waren positief. Ook zijn er berichten dat cameratoezicht op afgelegen plekken zorgen voor meer veiligheid. Criminelen zouden daar vaker afzien van hun praktijken. Dus al met al leveren de camera's wel resultaat op.

Reacties

Uit de reacties blijkt wel dat je het toezicht vaak niet voldoende vindt. Een hoop mensen geven ook aan dat ze de camera's een inbreuk op hun privacy vinden.

Wendy: Ik voel me sowieso veilig, of er nou een camera hangt of niet.
Linden: Onder het mom van de 'veiligheid' worden wel op allerlei manieren in de gaten gehouden.
Vera: Die camera's stellen niks voor! Ik ben een paar weken geleden beroofd op een plek waar drie camera's stonden.
KOLDH: Wanneer zich iets heeft voorgedaan en de politie vraagt de belden op, zijn die vaak zo wazig dat de dader niet herkenbaar is.
Fatima: Zonder cameratoezicht zouden het aantal opgeloste misdrijven toch lager uitvallen.

Q-Bah in gesprek met Frits Vlek

Check hier het interview van Q-Bah met Frits Vlek, directeur van het onderzoeksprogramma Politie en Wetenschap aan de politieacademie.

{source}
<iframe width="550" height="166" scrolling="no" frameborder="no" src="http://w.soundcloud.com/player/?url=http%3A%2F%2Fapi.soundcloud.com%2Ftracks%2F43636883&show_artwork=true"></iframe>
{/source}

CritiX is er van maandag t/m donderdag, 21.00-23.00 uur.
Ster advertentie
Ster advertentie