FunX

FunX voorlopig niet landelijk te beluisteren

  1. Newschevron right
  2. FunX voorlopig niet landelijk te beluisteren
Jouw favoriete radiozender zal voorlopig alleen in de vier grote steden te beluisteren blijven. FunX wil heel graag landelijk gaan uitzenden maar wordt daarbij tegengewerkt door de politiek. Hoe zit het precies?

Geen urban
Er is een vrije FM frequentie waar FunX aanspraak op wilde maken maar daar mogen van Minister Verhagen van Economische zaken, Landbouw en Innovatie (CDA) alleen jazz en klassieke nieuwkomers op bieden. Kamerlid Bruno Braakhuis (GroenLinks) was het hier niet mee eens. Hij diende een motie in om de nog vrijstaande landelijke frequentieruimte op FM open te stellen voor vernieuwende radioformats waaronder 'urban'. Daarmee zou FunX kans hebben op landelijke dekking. De motie kreeg afgelopen week helaas geen meerderheid in de Kamer.

Te duur
Dan blijft er nog een veel duurdere ‘vrije’ landelijke frequentie over, maar de licentie hiervoor is maar liefst 22 miljoen euro. In een door de grote radiozenders van RTL en de Telegraaf Groep gedomineerde radio-advertentiemarkt kan dit bedrag nooit worden terugverdiend. Dat geldt niet alleen voor FunX, maar ook voor Kink FM, dat heeft laten weten af te zien van een bod.

CDA tegen landelijk FunX
Vooral het CDA is nou niet bepaald fan van FunX. Vorig jaar nog kwam FunX er na eigen onderzoek zelf achter dat er nog FM frequenties vrij waren in de dertig grootste steden. De PvdA stemde toen in om deze aan FunX toe te kennen maar het CDA hield dat met een motie tegen. Woordvoerder Atsma zei dat hij de frequenties nog liever aan etherpiraten geeft dan aan FunX. Een Kamermeerderheid ging mee in zijn voorstel om de gevonden extra frequenties te gebruiken voor eventuele ontvangstproblemen van al bestaande lokale en regionale omroepen. Tot op de dag van vandaag zijn deze frequenties echter nog steeds niet in gebruik genomen.

Teleurgesteld
FunX is uiteraard erg teleurgesteld over de gang van zaken. We hadden graag meer jongeren in Nederland via de ether bereikt met ons onderscheidende format. Op internet en mobiel is FunX al flink aan het groeien maar om meer naamsbekendheid te krijgen en meer luisteraars en adverteerders te kunnen trekken is een landelijke FM frequentie cruciaal.

Voorlopig is de ambitie van FunX om een volwaardige landelijke radiozender te worden dus door de landelijke politiek geparkeerd. Dat is niet alleen jammer voor FunX maar vooral voor alle FunX fans in Nederland!
Ster advertentie
Ster advertentie