FunX

Ajouad geeft uniek kijkje in wereld van jonge beruchte criminelen in nieuwe docu

foto: NTR
  1. Newschevron right
  2. Ajouad geeft uniek kijkje in wereld van jonge beruchte criminelen in nieuwe docu

Ajouad El Miloudi geeft in zijn nieuwe tweedelige docu Ajouad en de Top 600 een uniek kijkje in de zogeheten Top 600: een lijst van jonge en beruchte criminelen uit Amsterdam die in de afgelopen jaren relatief veel zware delicten pleegden. Het gaat dan om overvallen, straatroven, woninginbraken, zware mishandeling, openlijke geweldpleging en moord/doodslag. Ajouad sprak een aantal van deze jongens en gaat vooral op zoek naar wat het verhaal achter hen is. Hij vertelde er meer over in Start met Fernando.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Op zoek naar de Top 600

Het is buitengewoon bijzonder dat Ajouad deze jongens ├╝berhaupt kon spreken, aangezien zij vaak mediaschuw zijn. Hij wilde vooral onderzoeken waarom zij voor het slechte pad kiezen en zo in het criminele circuit terecht komen. In de eerste aflevering gaat Ajouad op zoek naar de jongens van de Top 600 om te praten over hun daden, hun achtergrond en hun toekomst. De tweede aflevering is vooral gericht op de nazorg en zal Ajouad vooral kijken wat de beste aanpak en hulpverlening is voor deze jongens om hun leven weer op de rit te krijgen. Ajouad:

"Ik ben zelf opgegroeid in Amsterdam-Oost met veel van dit soort jongens die destijds van alles deden in de jaren 90. Later begon ik mezelf eigenlijk af te vragen van: hoe kan het nou dat het ene jongetje deze keuze maakt en het andere jongetje een andere keuze maakt? Daar wilde ik induiken."1-0 achterstand
Ajouad merkte tijdens het maken van de docu dat een groot deel van de jongens die hij sprak al problemen hadden in hun gezin en opvoeding. Enkele voorbeelden die Ajouad opnoemt zijn: ouders met een bepaalde verslaving, gezinnen waarin de moeder wordt geslagen door de vader of laaggeletterde ouders die zelf geen onderwijs hebben gehad en daardoor het kind niet op de juiste manier kunnen begeleiden. "Je ziet bij een heel groot deel van deze jongens dat ze eigenlijk bij hun geboorte al met 1-0 achter stonden door de situatie of het gezin waarin zij zijn opgegroeid."

Slechte nazorg

Een van de verhalen die Ajouad heel erg is bijgebleven, is het verhaal van een jongen die zeven jaar in jeugd-TBS had gezeten. Toen die zeven jaar erop zaten, kreeg de jongen geen maatschappelijk werker meer toegewezen die hem hielp. Dat maakte het voor de jongen extra moeilijk om zijn leven weer op te pakken, waardoor hij nog steeds worstelt met zijn verleden. Inmiddels heeft hij twee kinderen en een vrouw en woont hij bij zijn schoonouders. De jongen wil graag een plekje voor zichzelf, maar loopt vast omdat hij niet meer de juiste hulp en nazorg krijgt. "Hij zei tegen mij: 'Ajouad, ik denk er echt aan om mijn vuurwapen weer af te stoffen en weer op pad te gaan, want ik wil weer hulp krijgen van een maatschappelijk werker die mij kan begeleiden.' Dat is dan een jongen die voor mij zit in een huiskamer met twee kleine kinderen op zijn schoot en overweegt om weer een misdaad te plegen, zodat hij weer hulp van de reclassering krijgt."

Ajouad en de Top 600

Ajouad en de Top 600 is op 6 mei en 13 mei te zien om 20.25 uur op NPO 3.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie