FunX

"Hart van Faja Rhythm Brassband klopt altijd"

  1. Newschevron right
  2. "Hart van Faja Rhythm Brassband klopt altijd"
Zoals elk jaar vindt aan de vooravond van het Zomercarnaval de finale van de Fernandes Battle Of Drums presented by FunX plaats en FunX is er natuurlijk bij! De vier finalisten Unicum Brass, The Legendairs, NG Brass and Faja Rhythm Brassband strijden 29 juli op de Coolsingel om de titel Beste Brassband 2011.

De FunX camera's zijn deze week gericht op Faja Rhythm Brassband, waar oprichter Iwan Koswal vertelt over de groep uit het Amsterdamse Osdorp. "Bij Faja Rhythm Brassband wordt altijd gespeeld, want het hart klopt altijd."

Verschillende culturen

Faja Rhythm is van nature een Surinaamse brassband, maar bestaat uit een mix van verschillende culturen. De groep van Iwan is een combinatie van Afrikaanse, Kaapverdiaanse en Surinaamse jongeren. Samen oefenen ze in een nieuw gebouw dat ze onlangs tot hun beschikking hebben gekregen. Naast de muzikale repetities, worden de jongeren ook conditioneel getraind voor de energieke optredens.

Ritme

Iwan Koswal let met Faja Rhythm extra op het ritme. Hij benadrukt dat zijn brassband bewust niet hetzelfde ritme speelt als de meeste Antilliaanse brassbands. "Ik vind dat drummen echt eentonig. Daarom zijn een aantal (van de andere brassbands) dit jaar niet doorgegaan naar de finale. Ze gebruiken dezelfde drumtechnieken."

Jury

Het is voor het eerst in vijf jaar dat Faja Rhythm Brassband door is naar de finales van het Fernandes Battle Of Drums presented by FunX. Iwan wijt het niet behalen van de finales in voorgaande edities aan de eerdere jury's. "We hebben eindelijk een jury die weet waar het om gaat." Wie weet hoe ver de brassband dit jaar komt. Iwan is hoopvol: "Nummer één tijdens het 5-jarig bestaan, dat zou toch prachtig zijn!"

Bekijk hier de video met de voorbereidingen van Unicum Brass. Elke maandag komt er een nieuwe video online van een finalist. Houd de website in de gaten.Ster advertentie
Ster advertentie