FunX

RECAP: Radiospecial acceptatie LHBT'ers: Over transgenders, acceptatie en geweld.

  1. Newschevron right
  2. RECAP: Radiospecial acceptatie LHBT'ers: Over transgenders, acceptatie en geweld.

Hoe voelt het om als man in het verkeerde lichaam geboren te zijn? In hoeverre wordt homoseksualiteit geaccepteerd in verschillende culturen? Deze vragen en meer werden beantwoord tijdens FunX Pride, de LHBT-radiospecial. Op zondag 6 augustus zond FunX deze live uit van 15:00-19:00 vanuit kenniscentrum Atria.

Transgender bella

Eva en Dyantha spraken met Bella, die geboren is als een jongen, maar nu is getransformeerd tot een vrouw. Bella legt uit dat zij op haar vierde al wist dat ze in het verkeerde lichaam was geboren. "Ik voelde dat 'het' daar beneden niet thuis hoorde." Maar Bella's ouders hadden niet door dat ze transgender is.

"Ze dachten gewoon dat ik homoseksueel was, omdat ze niet afwisten van transgenders in de wereld."

Bella, die veel steun heeft gekregen van LHBT-groep The Hangout 010, kwam uiteindelijk op haar zeventiende uit de kast tegenover haar ouders, en die accepteerden haar eigenlijk meteen. Tijdens haar dansopleiding onderging Bella de transitie van man naar vrouw. "Ik begon als jongen aan mijn dansopleiding en eindigde als meisje in de eindvoorstelling."

pubertijdsremmers

De meeste kinderen weten het al tijdens hun vierde. "We denken dat het tijdens de vroege zwangerschap gebeurt. Dan gebeurt er iets hormonaal bij de moeder dat bij de meeste zwangerschappen niet gebeurt." Dat vertelt Gert Berkendam, die zelf transgenders begeleidt.

Op hun elfde beginnen transgenders vaak al met de transitie. Dat is het moment dat de pubertijd nog niet begonnen is. Dan is het makkelijker om hormonen met remmers tegen te houden. Zodat jongens geen baardgroei en een lage stem krijgen, en meisjes niet ongesteld worden en borsten krijgen. Toch valt 75% van de kinderen af, voordat ze met deze pubertijdsremmers beginnen. Sommigen van hen blijken dan homo of lesbisch te zijn, terwijl anderen op latere leeftijd toch echt transgender blijken te zijn.

acceptatie van homoseksualiteit

Hoewel transgenders nu steeds meer aandacht krijgen in de media, betekent dit niet dat homoseksualiteit helemaal wordt geaccepteerd door iedereen. Dit vertelde Gazi die naar de psycholoog werd gestuurd nadat hij uit de kast kwam bij zijn moslimouders.

Zij hadden het idee dat een psycholoog hun zoon kon veranderen, zodat ze hem konden helpen om een veilige toekomst te krijgen. Maar uiteindelijk zijn Gazi's ouders met hem meegegroeid en hebben ze hem volledig geaccepteerd.

"Zij dansen nu harder mee tijdens de Pride dan ik".

minder foute grappen

Er worden dus stappen gemaakt richting meer acceptatie van LHBT-jongeren. Toch is Amsterdam gezakt in de lijst als meest geëmancipeerde stad. Is Amsterdam nog wel de gay capital? Volgens directeur Atria, Renée Römkens, moeten we het aantal geweldsincidenten tegen homo's niet zien als iets negatiefs. "Mensen melden homogeweld steeds vaker en dat betekent juist dat mensen zich vrijer voelen om dat naar buiten te brengen."

Toch kan het altijd beter wat betreft acceptatie van LHBT'ers. Renée:

"Laten we beginnen met ophouden met foute grappen te maken. Dat zorgt er echt voor dat mensen terug in de kast worden gestopt. Vaak zie je dat mensen die foute grappen maken, zelf heel erg aan het zoeken zijn."

Foto: FunX

Ster advertentie
Ster advertentie