FunX

Bercan Günel wil meer vrouwen aan de top

  1. Newschevron right
  2. Bercan Günel wil meer vrouwen aan de top
Bercan Günel had geen makkelijke jeugd. Haar ouders waren arm en zelf werkte ze al toen ze pas twaalf was. Als klein meisje droomde ze van een baan als atoomingenieur, maar ze koos voor de studie bedrijfseconomie zodat ze geld kon verdienen.

Hoe deze vrouw uiteindelijk directeur werd van een wervingsbureau voor vrouwen in topfuncties, vertelde ze afgelopen zondag in Hi5.

Schok
Bercan kwam op haar 26ste vanuit Istanbul naar Nederland om samen te wonen met haar vriend. Het bedrijf waar ze toen werkte kon haar overplaatsen naar een vestiging hier. Nederland was een grote schok voor haar: “Ik was me er niet van bewust dat ik hier werd gezien als een Turkse vrouw. Het heeft lang geduurd voordat ik accepteerde dat ik anders was.”

Ambitie
Ook op haar werk maakte Bercan mee dat mensen haar capaciteiten onderschatten vanwege haar Turkse roots. “Ik had ooit een gesprek met een leidinggevende. Hij vond me ambitieus. Goed dat hij dat had opgemerkt, vond ik, want ambitieus zijn was voor mij vanzelfsprekend. Een slechte eigenschap vond hij, want dat paste niet bij een vrouw.”

Topfuncties
Deze obstakels hebben Bercan niet belet om hogerop te komen. Zo is ze Manager Financiën en Facilities geweest bij Nozema (bedrijf dat uitzendingen voor Nederlandse radio- en televisie-uitzendingen verricht). Vervolgens was ze twee jaar lang Directeur en medeaandeelhouder van Interboor Nederland BV (betonboor- en zaagbedrijf).

Women on top
Nu is ze sinds vier jaar mede-oprichter en partner van Woman Capital, een wervingsbureau voor vrouwen in topfuncties. Dat er niet genoeg geschikte vrouwen zijn om hoge functies te vervullen, vindt ze onzin. Bercans werk is haar passie, ze noemt zichzelf een workaholic en ze ziet het als een uitdaging om ervoor te blijven zorgen dat er meer vrouwen aan de top komen. Een echte feministe dus, wier verhaal je op zondag 11 oktober kon horen in Hi5.

Hieronder kan je de hele show nog een keer terughoren:

{wmaremote}http://cgi.omroep.nl/cgi-bin/streams?/funx/on_demand/alle_edities/hi5/hi5_200910111700.wma{/wmaremote}

Ster advertentie
Ster advertentie