FunX

Turks of Koerdisch? Wat boeit 't?

  1. Newschevron right
  2. Turks of Koerdisch? Wat boeit 't?
De Turkse volkszanger Ibrahim Tatlises werd vorige week neergeschoten bij het verlaten van een tv-studio. Hij overleefde het ternauwernood. Vlak na de daad zorgde de pers voor onnodige sensatie door de Turken en Koerden tegen elkaar op te zetten.

Verschillende Turkse kranten wezen de Koerdische terroristische organisatie PKK direct aan als verantwoordelijken voor de schietpartij. Dit baseerden de media op het feit dat Ibo neergeschoten werd met een Kalashnikov-geweer. Dat is een veel gebruikt wapen van de PKK. Wat de Turkse pers ‘vergat’ is dat de Kalashnikov één van de meest verkochte wapens op de wereld is. Daarnaast is het relatief goedkoop, zowel in aanschaf als onderhoud. De dader had dus iedere gek kunnen zijn geweest. De vermoedelijke dader blijkt een week later Turks te zijn.Haat
De mogelijkheid dat de afscheidingsbeweging verantwoordelijk was, leidde tot spanning tussen Turken, Koerden en PKK-aanhangers. Scheldpartijen, doodverwensingen en vooral heel veel haat was het gevolg op TurkStars.nl. Maar waarom? Allemaal door een wapen dat toevallig ook door de PKK wordt gebruikt. Een beetje kort door de bocht! Er was namelijk geen directe aanleiding voor de afscheidingsbeweging om de volkszanger neer te schieten.

De 59-jarige zanger heeft ook zelf nooit een kant gekozen. Ibrahim Tatlises heeft een Arabisch-Turkse vader en een Turks-Koerdische moeder. Hij zingt zowel in het Turks als in het Koerdisch. Toch zijn er mensen die hem tot op de dag van vandaag in een hokje in proberen te duwen. Concurrenten of mensen die een hekel aan hem hebben, zijn kennelijk tot veel in staat.

Imperium
Ibrahim Tatlises zorgt voor werkgelegenheid in Turkije met zijn vele bedrijven en draagt het land een warm hart toe. De volkszanger heeft de afgelopen jaren een flink imperium opgebouwd in Turkije. Zo heeft hij zijn eigen tv- en radiozender, touroperator, vliegtuigmaatschappij en levensmiddelen.

Brug of afgrond
Hoe kan het dan dat de brug tussen twee volkeren, mede dankzij de media, zo snel in een afgrond kan veranderen? Wie zit er fout? Ligt het aan de mensen, aan de zanger of aan de media? Wat denk jij?

Ster advertentie
Ster advertentie