Naar homepage
FunX

Jasper zat in de 'homogenezing', maar vindt nu dat het verboden moet worden

foto: Pexels
  1. Newschevron right
  2. Jasper zat in de 'homogenezing', maar vindt nu dat het verboden moet worden

Als je zo'n druk van je omgeving ervaart dat je niet jezelf kan zijn, is dat echt fucked up. Laat staan als je niet jezelf kan zijn, omdat je geaardheid niet geaccepteerd wordt. Toch gebeurt het helaas en wordt er vanuit bepaalde Nederlandse kerken ook aan 'homogenezing' gedaan. Jasper is zo'n persoon bij wie jongvolwassenen terecht konden als ze struggelden met hun geaardheid. Hij stuurde ze dan door naar de juiste persoon die ze kon 'genezen'. Maar inmiddels ziet Jasper in dat het eigenlijk belachelijk is en vindt hij dat homogenezing verboden moet worden.

Gisteren was Jasper te zien in een aflevering van de documentairereeks Ewout & ... Daarin staat homogenezing centraal. Presentator Ewout Genemans wilde de documentairereeks eigenlijk maken over homogenezing in Amerika. Maar na grondige research kwam hij erachter dat het ook in Nederland nog op grote schaal gebeurt. Vanessa en Giorgio belden met Jasper hierover in Turn Up!.

"Op een gegeven moment praat je met de tieners die komen en kom je erachter dat zo'n persoon niet kan veranderen, in een identiteitscrisis terechtkomt en zelfs depressief kan worden. Als je er goed over nadenkt, realiseer je je dat het niet strookt met de liefde die de kerk promoot."

zeven stappen naar bevrijding?

Voorheen verwees Jasper kwetsbare jongeren door naar een soort genezer. Die doorliepen dan een traject waarmee ze volgens de kerk in zeven stappen naar de bevrijding werden gestuurd. Hij benadrukt dat zo'n traject de struggelende jongeren eigenlijk nog meer naar beneden haalt. "Je bent al kwetsbaar en er wordt ook nog eens door de kerk gezegd: 'Wij zijn niet degene die jou veranderen, maar het is de kracht van God die dat doet. En als je dan merkt dat je niet kan veranderen, dan heb je of de kracht van God niet of je hebt niet goed genoeg gebeden. Dan ben je geen echte christen, maar een demon of bezetene. Op die manier wordt steeds meer bevestigd hoe slecht je zou zijn."

bespreekbaar maken

Jasper vindt het belangrijk om bespreekbaar te maken dat homogenezing niemand goed doet. "Ik wil het bespreekbaar maken. Het richt veel psychische schade aan bij mensen en dat kan jaren later ook nog spelen. Het is belangrijk dat meer kerken iedereen verwelkomen zoals ze zijn."

Ster advertentie
Ster advertentie