FunX

Gianni Grot: "Omroep ZWART gaat om saamhorigheid, iedereen is nodig"

  1. Newschevron right
  2. Gianni Grot: "Omroep ZWART gaat om saamhorigheid, iedereen is nodig"

Twee dagen geleden was het zover: de lancering van Omroep ZWART, een nieuwe omroep waar iedereen wordt gehoord en gezien. "Een omroep gebouwd op oprechte interesse in anderen. ZWART slaat bruggen. Tussen wat je kent en wat je nog niet kende. Tussen jou en een ander. Iemand die anders kijkt. Anders denkt. Anders doet. Waarover je je kunt verbazen, of zelfs verwonderen", zo luidt het op Instagram. Mede-initiatiefnemer Gianni Grot was te gast in Start met Fernando en vertelde wat we van de omroep kunnen verwachten.

In dialoog met het publiek

Omroep ZWART kiest er bewust voor om op dit moment informatie in fases te communiceren. Beetje bij beetje wordt er steeds meer bekend. Maar één ding is zeker: het publiek wordt overal bij betrokken. "Het moet resoneren en aansluiten bij hun wensen. Op basis daarvan willen wij met de leden en het publiek in gesprek gaan. Vervolgens gaan we die informatie gebruiken voor de programmering. Het is een samenwerking, een gesprek. We gaan in dialoog om te begrijpen wat er leeft en wat de mensen willen zien."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Het gaat om saamhorigheid'

Het enthousiasme is groot rondom Omroep ZWART. Toch zijn sommige mensen bang dat bepaalde groepen worden uitgesloten en dat het alleen voor mensen bedoeld is met een zwarte huidskleur. Dat is volgens Gianni zeker niet het geval.

"Ik snap dat het voor sommige mensen een controversiële naam kan zijn. Maar dat heeft meer te maken met hun eigen referentiekader. 'Zwart' heeft een negatieve connotatie, maar wij willen laten zien dat het woord 'zwart' in betekenis eigenlijk niet negatief is. Zwart kan ook interesse, geluk of blijdschap uitstralen. Voor ons heeft het daarnaast een gelaagde betekenis. Zwart is namelijk geen kleur. Om zwart te krijgen moet je alle primaire kleuren op evenredige basis combineren. Dan pas krijg je puur zwart. Daarmee geven wij aan dat het om saamhorigheid gaat, iedereen is nodig."

50.000 leden nodig

Het Instagramaccount van Omroep ZWART heeft binnen twee dagen al meer dan 30.000 volgers. Dat gaat lekker. Op social media worden ook zoveel mogelijk mensen opgeroepen om daadwerkelijk lid te worden, zodat de omroep kan starten op tv. Daarvoor zijn namelijk 50.000 leden nodig. "Toen we twee dagen geleden begonnen waren we zo vereerd. Heel veel mensen zijn actief lid geworden. We zitten nu op bijna 10.000 leden."

"Pas als we verder kijken dan kleur, voorkeur, afkomst, achtergrond, krijgen we de kans om elkaar beter te leren kennen, elkaar te vertrouwen en, wie weet, vrienden te worden. Doe je mee? Word lid."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie