FunX

CritiX Café: Appa tegenover Leefbaar Rotterdam

  1. Newschevron right
  2. CritiX Café: Appa tegenover Leefbaar Rotterdam

In het CritiX Café liepen de emoties zondagavond hoog op. Zarayda sprak met luisteraars over de gebeurtenissen in Parijs en de nasleep daarvan in onze samenleving. Rapper Appa schoof aan in de studio, samen met Tanya Hoogwerf en Anton Molenaar van Leefbaar Rotterdam.


"In Afghanistan leerde ik terrorisme kennen"
Luisteraar Ben belde naar de studio om te vertellen over zijn kijk op de Islam. Hij is een aantal jaar geleden als Nederlandse militair naar Afghanistan gezonden: "In de praktijk zie je dat veel terroristen die de Islam gebruiken om hun daden te plegen, analfabeet zijn. Ze kunnen de Koran niet eens lezen. Ze gaan af op wat geestelijk leiders ze vertellen. Zo leerde ik dat 'jihad' eigenlijk een strijd is die je als moslim intern voert."

"Moord is niet goed te keuren, maar wel uit te lokken"
Luisteraar Mounir belde in om de aanslagen van afgelopen week te veroordelen. Wel wilde hij daar iets aan toevoegen: "Moord kun je niet goed praten maar wel uitlokken. Dat blad maakte al jaren tekeningen die voor moslims beledigend zijn. Moslims worden sowieso al jaren in hokjes gestopt en dat doet pijn. Je kunt de moorden omschrijven als een wanhoopsdaad."Afstand nemen
Rapper Appa schoof aan in de studio en legde uit waarom hij geen afstand meer neemt van terrorisme 'uit naam van de Islam'. Hij omschreef moslims als de grootste slachtoffers van dit soort terreur: "We nemen al afstand sinds 9/11. Moslims zitten vast tussen tussen extremisten die hun geloof kapen en een samenleving die hun geloof belachelijk maakt." Tanya Hoogwerf van Leefbaar Rotterdam was het daar niet mee eens: "Onze vrije Westerse samenleving is het slachtoffer, inclusief moslims. Onze gemeenschappelijke vijand is terrorisme."

"Dit is geen incident"
"Het is natuurlijk geen incident. Deze extremisten halen uit een 'groot boek' de inspiratie om dit te doen," volgens Anton Molenaar van Leefbaar Rotterdam. ""Het vrije woord is aangevallen. Dat is de basis van de vrije samenleving die wij nu zo'n vijftig jaar hebben," waarop Appa vroeg: "Waar was mijn vrijheid afgelopen zomer? Toen Leefbaar Rotterdam mij de mond wilde snoeren?"

Uitzending gemist?
Luister de show terug via deze link om alle bellers en het debat tussen Appa en Leefbaar Rotterdam terug te luisteren! Wil je reageren op de uitzending of heb je andere interessante onderwerpen voor CritiX? Mail naar funx@critix.nl!


Ster advertentie
Ster advertentie