FunX

Spoken: Pro Deo Advocaat corrupt?

  1. Newschevron right
  2. Spoken: Pro Deo Advocaat corrupt?
Pro deo-advocaat Meester Pieter Bogaers vindt dat het Raad van Rechtsbijstand te weinig betaalde uren toewijst. Hierdoor raakt de pro deo-advocaat ontmoedigt om een zaak op de juiste manier af te handelen, wat zelfs tot corruptie leidt. De Raad geeft hier antwoord op. Maar hoe denkt de Orde van Advocaten erover? Want zij zijn toch verantwoordelijk voor de kwaliteiten van de advocaten in NL? Lees hier hoe de show was gegaan.

Iedereen in Nederland heeft recht op kwalitatief goede rechtsbijstand. Echter volgens pro-deo advocaat Meester Pieter Bogaers staat dat stelsel op losse schroeven. Hij schreef er een boek over: "Van Forfaitaire rechtshulp naar Pseudorechtshulp", en tekende daarin de meningen van 23 gelijkgestemde pro-deo advocaten op.
Het stelsel zou corrupt zijn en een slechte kwaliteit van de pro-deo advocatuur in Nederland in de hand werken. Hij kwam naar de studio om het complexe stelsel en zijn strijd tegen de verloedering van de Nederlandse pro-deo advocatuur toe te lichten.

Manu gaat vervolgens in gesprek met Harm Gelderloos, Advocaat en bestuurslid van de Vereniging Sociale Advocatuur Nederland (VSAN) en in dit geval woordvoerder van de Nederlandse Orde van Advocaten, die als taak hebben de kwaliteit van de Nederlandse advocatuur te bewaken en beschermen.

De Raad voor Rechtsbijstand staat in het boek van Bogaers centraal. Zij zouden namelijk te krappe tijdsberekeningen voor vaak complexe zaken hebben gestandaardiseerd. Peter van den Biggelaar, directeur van de Raad voor Rechtsbijstand staat Manu te woord en voorziet hem van repliek op de gestaafde kritiek van Bogaers.

Op het scherpst van de snede dus, net als de bijdrage van de uit Amersfoort afkomstige en in Deventer woonachtige Sleepy the Poet, die speciaal voor deze uitzending de boeken indook, om een messenscherp Spook te schrijven. Tijdens Spoken draagt hij deze voor en vertelt hij over zijn plannen om de Spoken-word-scene in Nederland te verrijken. The Doctor's Advocate van The Game en The Long Arm of the Law van Looptroop's debuut zijn een paar van de titels die toepasselijk de show voorzien van tunes.


Uitzending gemist? Download hier de uitzending!

Ster advertentie
Ster advertentie