Naar homepage
FunX

Zo voorkom je dat je Instagramaccount gehackt wordt

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Zo voorkom je dat je Instagramaccount gehackt wordt

Het is de nachtmerrie van elke Instagrammer: een gehackt account. Weg profiel, weg volgers en weg likes. Het is je favoriete ochtendkameraad Fernando overkomen. Zijn profiel was van de ene op de andere dag verdwenen. In Start vroeg Sander daarom professioneel hacker Zawadi om hulp. Hoe kan je dit voorkomen?

Fishing mails

Zawadi vertelt dat hackers sluw te werk gaan met zogeheten fishing mails. Dat zijn mailtjes die afkomstig lijken te zijn van in dit geval Instagram. In werkelijkheid zitten er internetcriminelen achter, dus als je vervolgens op een link in de mail klikt, kan het zomaar zijn dat je inloggegevens in verkeerde handen vallen.

Business

Wat moet iemand nou met jouw Instagramgegevens? Nou, doorverkopen dus! "Er is een markt in Instagramvolgers, -accounts en -likes", vertelt Zawadi. Het kan dus zomaar zijn dat je gehackte profiel een tijdje later opduikt onder een andere naam, maar met jouw volgers. Creepy...

What to do

Als je gehackt bent, moet je volgens Zawadi als eerste je wachtwoorden veranderen. Zowel van je Instagram als van je e-mailaccount. Neem ook contact op met Instagram, want als accounthouder kan je aantonen dat je gehackt bent en kan je wachtwoord eventueel gereset worden.

Voorkom dat je gehackt wordt

Wat kun je nou doen om te voorkomen dat hackers jou te grazen nemen? Het klinkt misschien logisch, maar maak gebruik van lastige wachtwoorden. Dus niet 'Welkom123' of 'Feyenoord010', want dat kan iedereen raden. Gebruik ook niet voor alles hetzelfde wachtwoord en verander ze regelmatig.

Verder is het goed om op zowel je social media-accounts als op je e-mail tweestapsverificatie in te stellen. Hierdoor wordt er bij het inloggen naast je wachtwoord nog een extra code gevraagd, die je bijvoorbeeld ontvangt via sms. Zo ben jij, of in ieder geval degene met de telefoon, de enige die toegang heeft tot het account.


Ster advertentie
Ster advertentie