FunX

FunX-luisteraar snurkt net zo hard als een langsrijdende tram

foto: Unsplash
  1. Newschevron right
  2. FunX-luisteraar snurkt net zo hard als een langsrijdende tram

Je schaamt je kapot wanneer iemand vertelt hoe je afgelopen nacht boomstammen afzaagde. Keihard gesnurk uit jouw neus. En dan hebben we het nog niet eens over de slapeloze nachten van degene die naast je slaapt. Helaas heb je het zelf niet in de hand. Tijdens Start met Fernando vertelden luisteraars over hun heftige snurkervaringen.

"Je krijgt niet genoeg zuurstof in je hersenen."

68 decibel

Luisteraar Soesanto besloot tijdens de uitzending te bellen en zijn snurkverhaal te delen. Hij vertelde dat zijn ex hem iedere nacht wakker moest maken, omdat ze niet kon slapen. "Ik heb het laten meten bij de KNO en het kwam uit op 68 decibel", vertelt Soesanto. "Dat klinkt als een langsrijdende tram." Beeld het je even in: slapen naast een tram die acht uur lang naast je langsrijdt. Heavy.

"Ze hebben mijn neus geopereerd, want ze dachten dat de luchtdoorgang door mijn neus niet goed was." Ook dat hielp Soesanto niet. Uiteindelijk kreeg hij een apparaatje dat zijn onderkaak iets naar voren houdt om het geklapper van zijn tong op zijn huig te stoppen.

"Het hielp wel een beetje, maar je slaapt de hele nacht met een open bek. En je wordt wakker met een droge keel en kaakpijn."

Slaapapneu

Soms gaat het zelfs nog verder dan 'alleen snurken'. Sommige mensen, zoals FunX-luisteraar Rick, houden hun adem namelijk in tijdens hun slaap. Beter bekend als slaapapneu. Rick kwam erachter toen hij bij een vriendin sliep en zij hem vertelde dat hij stopt met ademen in zijn slaap. Er volgde een test bij de KNO. Uit die test bleek dat hij ’s nachts 28 keer voor gemiddeld negentig stopt met ademen. Besef even, anderhalve minuut je adem inhouden zonder dat je het door hebt!

Survival mode

Het zorgt voor heftige momenten tijdens Ricks slaap. "Je krijgt niet genoeg zuurstof in je hersenen, waardoor je spieren overgaan naar een soort survival mode", legt hij uit. "Je spieren trekken allemaal samen en je schrikt dan wakker." Bij het wakker schrikken heeft Rick totaal geen idee wat er gebeurd is en waar hij zich op dat moment bevindt. Ook voor zijn dagelijks leven is het niet makkelijk."Ik ben echt elke dag ontzettend vermoeid en moe."

The struggle is real. Het zijn heftige dingen. Dingen waarvan mensen zich soms niet realiseren hoe het iemands leven kan beïnvloeden. Heb je hier zelf ook last van? Besef dat je niet de enige bent.

Ster advertentie
Ster advertentie