FunX

Multiculturele studentenverenigingen: ''Gezelligheid staat centraal, niet het bier.''

  1. Newschevron right
  2. Multiculturele studentenverenigingen: ''Gezelligheid staat centraal, niet het bier.''

Wie aan een studentenvereniging denkt, denkt vaak aan liters bier, heftige ontgroeningen en bezopen feestjes. Er bestaan ook alternatieve studentenverenigingen waarbij diversiteit voorop staat, maar die tegelijkertijd ook een netwerk bieden. Drie studenten kwamen langs bij Eva in WorX.

Association of Students of African Heritage

De Amsterdamse Cecilia moest helemaal uitwijken naar Rotterdam voor haar ideale studentenvereniging. Zij is inmiddels vice-president van ASAH, de Association of Students of African Heritage. Samen met penningmeester Taoufik schoof zij aan in WorX om hier meer over te vertellen. ASAH is vooral business- en netwerk georiƫnteerd. Alle afkomsten die enigszins geassocieerd zijn met het continent zijn welkom. Alleen al binnen het bestuur zitten er mensen van vijf verschillende nationaliteiten.

''We hebben geen verplichte borrels. Gezelligheid staat in het middelpunt, niet het bier.''

African Business Day

African Business Day is het grootste evenement van ASAH. Op deze dag wil de vereniging een brug bouwen tussen Europa en Afrika. Er worden allerlei workshops gegeven en er komen sprekers langs die in Afrika hebben gewerkt. Afrika wordt vaak gezien als een continent met veel problemen, maar die uitdaging biedt volgens Taoufik juist veel mogelijkheden.

MashriQ

De 18-jarige Oumaima zit bij de islamitische studentenvereniging MashriQ in Den Haag. Mashriq betekent 'het Oosten', wat perfect past bij de visie van de vereniging: het samenbrengen van de Oosterse en Westerse cultuur. Uiteraard zijn de inhoud en kennis van islam belangrijke ijkpunten, maar ook het sociale aspect is heel erg belangrijk voor de studenten. Er worden halalborrels, comedy-avonden en theateravonden georganiseerd. Met speciale evenementen tijdens de ramadan, het Suikerfeest en het Offerfeest biedt MashriQ een perfecte plek voor islamitische studenten.

''We kijken altijd naar wat het speelt. We spelen in op actuele discussies, zoals radicalisering en arbeidsdiscriminatie.''

Ster advertentie
Ster advertentie