FunX

Halima beschuldigt uitzendbureau van discriminatie: "Voor mij was hij niet beschikbaar, maar voor Tessa wel"

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Halima beschuldigt uitzendbureau van discriminatie: "Voor mij was hij niet beschikbaar, maar voor Tessa wel"

In tijden van corona een baan vinden, is niet zo makkelijk. Daar kwam ook de 25-jarige Halima deze week achter. Zij verloor haar nieuwe baan omdat haar werkgever haar door de quarantaine niet kon inwerken. Toen ze een vacature via uitzendbureau YoungCapital zag, was ze direct geïnteresseerd. Maar de verantwoordelijke recruiter liet haar weten dat de vacature 'on hold' stond. Halima besloot om met een ander nummer onder de naam Tessa nog eens naar de vacature te vragen. Voor Tessa bleek de functie wel nog beschikbaar. Halima: “Ik ben hier heel erg van geschrokken.”

Onbehaaglijk gevoel

Toen Halima aan het begin van deze week een vacature als klantenservicemedewerker zag, was ze direct enthousiast. Om zeker te weten dat de functie nog beschikbaar was, stuurde zij een appje naar de recruiter. Zijn telefoonnummer stond onder de vacature. Halima: “Ik had geen zin om voor niks een motivatiebrief te schrijven, dus stuurde ik een berichtje naar het nummer.” Halima kon zien dat de recruiter haar berichtje gelijk las, maar het duurde 12 minuten voordat hij haar iets terug stuurde. Daarin liet de recruiter weten dat de vacature voor nu op 'on hold' staat, omdat hij “voldoende kandidaten in de procedure” heeft. Bovendien zou de werving zijn gestaakt vanwege het coronavirus.

Halima: “Ik kreeg er een onbehagelijk gevoel bij.” Daarom kwam Halima op het idee om met een ander telefoonnummer en als ‘Tessa’ dezelfde recruiter te benaderen. Op dat berichtje reageerde hij direct, en tegen ‘Tessa’ zei hij niets over dat de vacature on hold stond. Halima: “Het zou kunnen dat hij Tessa’s cv onder valse voorwendselen binnen wilde halen, daarom vroeg ik aan hem of ik nog kans maakte op de functie.” De recruiter reageerde daar positief op. “Zeker! Ik zie je cv graag tegemoet,” reageerde hij.

discriminatie

Volgens Halima is het duidelijk dat deze recruiter haar heeft gediscrimineerd op basis van haar naam. “Je kunt dit niet anders interpreteren,” vertelt ze aan de telefoon. De 25-jarige Utrechter vindt dat er geen sprake van discriminatie was geweest als de recruiter ook tegen Tessa had gezegd dat de vacature on hold stond. “Dan was hij eerlijk en transparant geweest, maar nu heeft hij dat alleen tegen mij gezegd.”

Maatschappelijk probleem

Om het probleem van discriminatie op de arbeidsmarkt aan te kaarten, besloot Halima de screenshots van het gesprek met de recruiter van YoungCapital te plaatsen op haar LinkedIn-pagina. “Ik ben erg geschrokken van de reacties. Sommige mensen proberen het namelijk goed te praten. Maar dit is echt een probleem, niet alleen bij YoungCapital.”

Contact met YoungCapital

Inmiddels heeft YoungCapital contact opgenomen met Halima. Maar daar is ze niet erg van onder de indruk. “De eigenaar had onder mijn post gereageerd en die zou dinsdagochtend contact met mij opnemen. Dat is niet gebeurd, maar ik ben uiteindelijk wel gebeld door de regiomanager.” Halima vertelt dat de manager zei dat het een misverstand was. “Ze vroegen aan mij of ik de naam van de recruiter wilde weghalen omdat hij bedreigingen kreeg.” Dat heeft ze uiteindelijk gedaan.

“Ik wil YoungCapital niet bewust in een kwaad daglicht stellen, want ik heb wel vaker via hen gewerkt en tot nu toe nog nergens last van gehad.”

Geen discriminatie

Ook FunX heeft contact opgenomen met het uitzendbureau. In hun statement leggen ze uit dat ze het “ontzettend vervelend vinden dat het beeld over discriminatie op social media is ontstaan.” Ook willen ze benadrukken dat “er geen ruimte is voor discriminatie binnen YoungCapital.” Volgens hen is er geen sprake geweest van discriminatie.

“In dit specifieke geval werd er door een sollicitant twee keer gereageerd op een vacature onder twee verschillende namen. Eén reactie was afkomstig van iemand die al in onze database stond ingeschreven en die al jarenlang via onze organisatie gewerkt had. De andere reactie was van een fictief persoon (bleek achteraf) die nog niet in onze database geregistreerd stond. Onze recruiter wilde deze persoon bellen om haar werkwensen te achterhalen en haar toe te voegen aan ons kandidatenbestand. In beide gevallen stond de vacature op ‘on hold’ en maakten beide personen evenveel kans op de baan wanneer deze weer opengezet zou worden.”

Meer voorbeelden

Halima voelt zich niet serieus genomen. Haar idee over discriminatie bij YoungCapital is in de afgelopen dagen alleen maar meer bevestigd omdat ze verschillende berichten heeft gekregen van mensen die soortgelijke ervaringen hebben gehad.

Zo heeft ze een berichtje gekregen van een meisje dat vorig jaar solliciteerde naar een vacature die via YoungCapital werd aangeboden. Dit meisje vertelt dat ze een nare ervaring had tijdens het sollicitatiegesprek omdat ze aangaf dat ze haar hoofddoek niet af wil doen voor werk. Het meisje dat aan Halima haar verhaal vertelt, werd overladen met persoonlijke en veroordelende vragen als ‘ben je gedwongen je hoofddoek te dragen door je ouders?’ en ‘is er dwang in je geloof?’ Een week later werd ze afgewezen voor de baan.

Een andere persoon vertelde Halima in een privébericht dat zij het opvallend vond dat haar twee 'Nederlandse vrienden' wel werden aangenomen voor een vacature, en zij niet. “Ik geloof best dat er moslims werken of [mensen van] andere nationaliteiten. Maar hun eerste voorkeur gaat wel uit naar Nederlanders.” Volgens deze persoon werken er bij YoungCapitals ook recruiters die zich niet laten leiden door afkomst. “Sommigen gunnen allochtonen niet en sommigen wel.”

Een derde persoon laat weten dat zij ook heeft ervaren dat YoungCapital mensen naar haar idee oneerlijk behandelt. Zij werd eerst afgewezen voor een vacature omdat ze te goed zou zijn voor de functie. “In de beschrijving stond MBO 4/HBO denk- en werkniveau, waar ik makkelijk aan voldoe.” Maar haar werd aangeraden om op een andere vacature te reageren. “Toen kreeg ik ook een mail dat het nog on hold stond en dat er andere mensen voorrang hadden.” Toen deze persoon hierover belde met YoungCapital, werd ze naar eigen zeggen “superonbeschoft” te woord gestaan.

Moeilijk op te lossen

Halima wil graag iets doen aan dit probleem. “Hoe kun je beter je best doen als je daar niet de kans voor krijgt?” Maar ze realiseert zich ook dat het moeilijk is op te lossen. “Ik weet niet zo goed hoe YoungCapital dit in het vervolg zou kunnen voorkomen. Het is heel lastig.” Wel heeft Halima een idee om zelf een platform te beginnen waar jongeren kunnen solliciteren zonder naam. “Het moet uiteindelijk in eerste instantie gaan om je kwaliteiten. Als je dan op gesprek wordt uitgenodigd, dan kun je altijd nog kijken of je bij het team past.”

Ster advertentie
Ster advertentie