FunX

CritiX Café: vooroordelen, taboes en beeldvorming

  1. Newschevron right
  2. CritiX Café: vooroordelen, taboes en beeldvorming

Vooroordelen, taboes en beeldvorming. Die begrippen liepen als een rode draad door deze uitzending van CritiX Café. Na een verhitte discussie in het eerste uur van de show, spraken we met documentairemaakster Jessica Villerius en acteur Raimy Sambo.


Uur 1: dé maatschappijleertoets
In het eerste uur kon je een felle discussie volgen over de maatschappijleertoets waar iedereen het de afgelopen week over had. Veel mensen vonden sommige vragen asociaal: ze zouden vooroordelen in de hand werken. Anderen waren van mening dat vragen als 'Zijn alle Marokkaanse jongens crimineel?' gebaseerd zijn op feiten. Over dat laatste sprak Zarayda met criminoloog Jan Dirk de Jong, die een boek schreef over crimineel gedrag van Marokkaanse jongeren:



Jessica Villerius
Jessica Villerius maakte docu's over anorexia, eerwraak en Amerikaanse gevangenen die op death row wachten op hun executie. Ook is zij één van de drijvende krachten achter het televisieprogramma Over De Streep. Deze jonge documentairemaakster gaat taboe-onderwerpen duidelijk niet uit de weg:



"Ik wil mensen uitdagen om verder te kijken dan de krantenkoppen, ik wil ze intelligenter maken. Maar dan moeten ze dat wel durven." Met dit doel kwam Jessica ook tot haar allereerste documentaire, waarin ze in gesprek ging met de beruchte en voor o.a. moord, verkrachting en gijzeling tot levenslang veroordeelde Marc Dutroux:



Spoken word Derek Otte
Zoals elke week zat huisdichter Derek in de studio om de uitzending af te sluiten. Dit keer deed hij dat met een spoken word over vooroordelen. En hoe mensen die zich daar zo boos om maken, soms dezelfde mensen zijn die zulke vooroordelen juist in stand houden:



CritiX Café is de plek waar jouw mening telt. Heb jij een suggestie voor een onderwerp of heb je een stuk geschreven over iets dat jou bezighoudt? Mail dan naar critix@funx.nl!


Ster advertentie
Ster advertentie