FunX

Daria strijdt voor meer aandacht voor Srebrenica: "Jongeren leren er niet over"

foto: Daria (rechts) met het Bosnian Girl-collectief
  1. Newschevron right
  2. Daria strijdt voor meer aandacht voor Srebrenica: "Jongeren leren er niet over"

In Bosnië vond 25 jaar geleden een vreselijke genocide plaats. Binnen enkele dagen werden meer dan 8000 moslimmannen en -jongens vermoord. Ook in de Nederlandse geschiedenis is dit een zwarte bladzijde, aangezien Nederlandse troepen de Bosnische enclave moesten beschermen en daarin faalden. Toch weten maar weinig Nederlandse jongeren wat er destijds is gebeurd. Dat moet veranderen, vindt Daria Bukvić van het Bosnian Girl-collectief. In de TopiX-podcast vertelt ze waarom het zo belangrijk is dat er meer aandacht voor komt.

Quote

Het is best wel pittig dat je aan je leeftijdsgenoten moet uitleggen door wat voor fucked up situatie je hier terecht bent gekomen.

WAT GEBEURDE ER IN SREBRENICA?

Veel Bosnische moslims (Bosniakken) vluchtten tijdens de oorlog in Joegoslavië naar de stad Srebrenica, omdat de Verenigde Naties de stad had uitgeroepen tot 'veilig gebied’. In Srebrenica moesten Nederlandse VN-militairen, toen bekend als Dutchbatters, het gebied en de Bosnische moslims beschermen tegen de Bosnisch-Servische troepen. Dutchbat faalde daarin en het gebied werd ingenomen. Veel mannen en jongens sloegen na de val van Srebrenica op 11 juni 1995 op de vlucht. De overgebleven mannen en jongens werden met hulp van Dutchbat gescheiden van de vrouwen, kinderen en ouderen. Hierna werden ze gedeporteerd en vervolgens geëxecuteerd door de Serviërs.

GEVLUCHT

Daria vluchtte op 3-jarige leeftijd met haar moeder uit haar geboorteland Bosnië. Eerst gingen ze naar Kroatië, omdat er werd gedacht dat de boel binnen een paar maandjes wel weer in orde zou zijn. "Op een gegeven moment werd de situatie overal onhoudbaar en toen zijn we naar Nederland gegaan." Daar woonde Daria twee jaar in een asielzoekerscentrum. Haar vader was toen nog in Bosnië. "Die dacht: het gaat zo voorbij, maar het werd steeds langer en langer. Toen hij ook naar Nederland wilde komen, waren de grenzen dicht." Uiteindelijk gingen de grenzen weer open en kon hij zich bij het gezin voegen.

"Je hebt een hele andere start dan de meeste van je generatiegenoten. Ik vertel het je graag, omdat ik het belangrijk vind dat mensen deze verhalen kennen. Maar het is eigenlijk superpijnlijk dat ik dat moet doen en dat we dat niet op school leren of in het nieuws en televisieprogramma's."

niet bekend

Daria vertelt dat mensen van rond de 35 en jonger vaak geen idee hebben wat er destijds in Bosnië is gebeurd. "Het is best wel pittig dat je aan je leeftijdsgenoten moet uitleggen door wat voor fucked up situatie je hier terecht bent gekomen." Dat komt vooral omdat de genocide in Srebrenica niet of nauwelijks aandacht krijgt in de geschiedenislessen op school. "Wat ook heel problematisch is aan dat jongeren er niet over leren, is dat veel denken dat de laatste genocide op Europees grondgebied 75 jaar geleden was, de Holocaust. Terwijl dit 25 jaar geleden is gebeurd om de hoek."

"Wat heel pijnlijk is geweest de afgelopen jaren, is dat veel programma's en nieuwsitems zich richten op het perspectief van de Dutchbatters. Begrijp me niet verkeerd, dat verhaal moet ook gehoord worden, maar het is heel verdrietig om te zien hoe onderbelicht het Bosnische aspect is."

Onder het tapijt

Dit jaar is een jubileumjaar, dus was er wat meer aandacht voor de Srebrenica-herdenking. Maar over het algemeen wordt dat door de jaren heen steeds minder, vertelt Daria. Volgens haar heeft dat te maken met dat mensen niet graag herinnerd worden aan pijnlijke dingen. "Maar zeker in Nederland hebben we een neiging om alle dingen die verbonden zijn met de onze geschiedenis en te maken hebben met verantwoordelijkheid en schuld - denk aan het slavernijverleden - onder het tapijt te vegen."

Petitie

Daria pleit daarom met Emina Ćerimović, Ena Sendijarević en Arna Mačkić van het Bosnian Girl-collectief voor meer aandacht voor deze vreselijke gebeurtenis. Ze zijn de Petitie Srebrenica is Nederlandse geschiedenis gestart, die inmiddels al meer dan 16.000 keer is ondertekend. Er zijn drie doelen die ze daarmee willen bereiken: meer aandacht voor Srebrenica in het Nederlandse geschiedenis- en maatschappijleeronderwijs, een nationaal monument in Den Haag en financiering van de overheid voor een Srebrenica-herdenking. De gemeente Den Haag heeft inmiddels laten weten dat dat monument er gaat komen.

"Als je het erkent, kun je er begrip voor hebben. En als je er begrip voor hebt, kun je het anders doen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Portretten

Voor het project heeft Daria samen met het collectief 25 jonge Bosnische Nederlandse gefotografeerd. "Zij zijn geboren in het jaar dat Srebrenica viel." Hun portretten hangen drie weken lang als een tijdelijk monument bij de ingang van de Tweede Kamer. Het verhaal van drie van die jongeren lees je hier. "Die campagne heeft nu al zoveel Nederlanders wakker geschud en gemobiliseerd. Je kan de samenleving veranderen!"

Luister het hele gesprek met Daria hier terug:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

FUNX PODCASTS

Wil je meer podcasts luisteren? Check FunX.nl/podcasts.

Ster advertentie
Ster advertentie